Menu Zavřít

Před 30 lety vyhrálo Le Mans, teď se Porsche 962 prohánělo v Mostě

10. 9. 2016
Autor: Jan Foukal, Autodrom Most

Takové závodní speciály už dlouho nebyly v Česku k vidění. V Mostě se 7. a 8. září sešli němečtí a rakouští sběratelé legendárních automobilů. Kromě dvou prototypů Porsche 962 se po autodromu prohánělo i Audi 80 ze seriálu DTM nebo vytrvalostní speciál Porsche 911 GT1, vítěz Le Mans. Z této soukromé akce exkluzivně přinášíme několik fotografií.

Na mosteckém okruhu se setkalo dohromady dvacet starších speciálů. Jindřich Hrneček, sportovní manažer Autodromu Most, na internetových stránkách závodiště upozornil, že celková hodnota automobilů se dnes může pohybovat kolem 250 milionů korun.

Jedněmi z nejcenněších kousků byl pár monopostů Porsche 962. Tohle auto vyhrálo mimo jiné čtyřiadvacetihodinovku Le Mans v letech 1986 a 1987, řadu sezón vládlo i v evropském šampionátu Interserie, který se jezdil právě i v Mostě. „Číslo 25 na tomto voze symbolizuje počet speciálů, které jsem za svou dlouholetou kariéru mechanika u závodních týmů postavil. S tímto konkrétně jezdil například britský pilot Derek Bell,“ prohlásil mechanik Günter Thiele. Pro připomenutí - právě Derek Bell vyhrál Le Mans před třiceti lety.

A před dvaceti lety zase slavný závod ohromilo Porsche 911 GT1, které zvítězilo v kategorii „gétéček“. V roce 1998 už na francouzské trati la Sarthe nenašlo přemožitele a vyhrálo celkově. „Můj vůz je jedním ze dvou, které nasadil tovární tým Porsche do čtyřiadvacetihodinovky Le Mans v roce 1998. Později auto odkoupil tým ze Spojených států, kde s ním jezdil například herec Paul Newman. Já jsem Porsche získal před rokem a z barev firmy Texaco jsem jej znovu oblékl do hávu původní tovární stáje,“ popsal historii legendy její pilot Mike.

Vzácná auta by se do Mostu měla vrátit v příštím roce, podle prvních informací někdy v průběhu července.

Přečtěte si také:

WT100

Konec závodů v Mostě? Stovky lidí protestují proti hluku

Česko bude mít svůj 24hodinový závod


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).