Menu Zavřít

PŘED PIKOLOU ZA PIKOLOU

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

D e m o n o p o l i z a c e

Místopředseda vlády Pavel Mertlík chce ukončit monopol SPT Telecomu o rok dříve. Zástupci TelSource tvrdí, že se o to nesnaží. Boj o výši poplatků za telefonování zřejmě začíná.

Místopředseda vlády Pavel Mertlík minulý týden prohlásil, že monopol SPT Telecom na provoz pevných telefonních linek je již překonán. Výměnou za liberalizaci trhu nabízí společnosti ústupky v oblasti uspokojování poptávky. To znamená, že by Telecom směl zřejmě redukovat investice, které státu za poskytovaný monopol slíbil.

„Monopol je nevýhodný jak pro zemi, tak i pro Telecom. Znemožňuje totiž, aby vstoupily na trh další firmy, které by si konkurovaly, prohlašuje Pavel Mertlík. Obává se, že země přichází o vysoké zahraniční investice. „Telecom má do konce roku 2000 snížit počet neuspokojených žádostí o linky v podstatě na nulu, ale fronta žádostí narůstá. Ne proto, že by Telecom neinvestoval, ale protože to je sněhová koule. Plnění tohoto závazku je tudíž velmi obtížné. Jinak řečeno: ve smlouvě státu s Telecomem jsou nedokonalosti na obou stranách a je v zájmu obou stran najít řešení, které by ani jednu stranu nepoškozovalo, naopak otevřelo větší prostor pro rozvoj telekomunikací i samotného podniku, upřesnil. V podstatě by tak společnost nemusela naplnit všechny rozvojové podmínky, ke kterým se zavázala v původní akcionářské smlouvě z roku 1994. Zástupci strategického partnera Telecomu, koncernu TelSource, však tvrdí, že o rychlejší otevření trhu příliš nestojí.

„Organizace i strategický partner počítají s řádným dodržením termínu monopolu. SPT Telecom počítá v plánech na rozvoj sítě s tím, že trh bude liberalizován až v roce 2001, říká finanční ředitel Telecomu Urs Kamber. A to i přesto, že se již dříve někteří představitelé podniku k rychlejšímu uvolnění trhu postavili vstřícně.

Urs Kamber prohlašuje, že dosud nikdo z vlády společnost neoslovil a o ničem se tedy nejedná. Druhým dechem však dodává, že dopředu se ničeho nezříkají a až budou osloveni, do jednání vstoupí.

Jenže uvolnit trh není vůbec jednoduché. Nejprve se musí vytvořit nový telekomunikační zákon a řada dalších souvisejících norem. Také je potřeba ustavit nezávislý regulační orgán. „V současnosti nefunguje odpovídajícím způsobem Český telekomunikační úřad a je potřeba ho přebudovat na skutečně nezávislého regulátora, souhlasí místopředseda vlády Mertlík. Zároveň bude také nezbytné dohodnout, kdo bude zavádět telefony do malých odlehlých vesniček, což vůbec není lukrativní.

Hlavním kamenem úrazu však jsou pro Telecom tarify telefonních služeb. „V současnosti poskytujeme množství služeb, jejichž náklady nejsou dostatečně pokryty, a proto jsou financovány z jiných, méně nákladných služeb, které přinášejí velké výnosy. Naší snahou je přejít na systém běžný v Evropě, to znamená nepoužívat toto křížové financování, tvrdí finanční ředitel Telecomu. Například pravidelný měsíční poplatek za provoz telefonní stanice je podle něho příliš nízký a nekryje náklady. „Aby mohl být trh liberalizován, je třeba nejprve vytvořit rovnováhu mezi jednotlivými prvky a myslím, že není možné to uskutečnit během dvou příštích let.

WT100

Musíme nejprve ceny vyrovnat a nastolit tak podmínky pro konkurenci, která se vlastně připojí na naši síť, upozorňuje Kamber. Se změnami v tarifech telefonních služeb ostatně souhlasí i místopředseda vlády Pavel Mertlík. První vlaštovkou je zdražování poplatků v příštím roce. Tentokrát to bude již od ledna, měsíční paušál vzroste na 135 korun a cena za impulz na 2,60 koruny. Finanční ředitel ale odmítl uvést, zda tento nárůst pokryje náklady. „Ale je to velký krok správným směrem, dodal.

Je tedy velmi pravděpodobné, že měsíční paušál a cena místních hovorů bude výrazně růst, naopak meziměstské a mezinárodní hovory by mohly značně zlevnit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).