Menu Zavřít

PŘEDBĚŽNÉ ZPRÁVY

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

B a n k o v n i c t v í

Podle předběžných výsledků skončí hospodaření České spořitelny za celý loňský rok ztrátou 6,94 miliardy korun. Původně očekávala banka třímiliardovou ztrátu, ovšem to bylo ještě předtím, než vyšly najevo ztráty banky v Rusku odhadované na čtyři až pět miliard korun. Bilanční suma ČS klesla oproti roku 1997 o 2,3 procenta na 380 miliard korun. K rizikovým aktivům musela banka vytvořit rezervy v celkovém objemu 14,2 miliardy korun, provozní zisk dosáhl objemu 7,3 miliardy korun.

Komerční banka odhadovala ztrátu za celý loňský rok ve výši 9,5 miliardy korun a páteční předběžné výsledky sestavené dle mezinárodních účetních standardů tento údaj potvrdily. Bilanční suma KB loni klesla na 422 miliardy korun z 470,1 miliardy v předchozím roce.

CIF24

V roce 1997 skončilo hospodaření obou bank v mírném zisku. Do červených čísel se banky dostaly loni především díky tomu, že musely tvořit masivní rezervy na špatné úvěry, na což nestačily hrubé provozní zisky dosahující řádu miliard korun. K velké tvorbě rezerv je nutí především opatření České národní banky o povinné tvorbě stoprocentních rezerv ke ztrátovým úvěrů.

Investiční a Poštovní banka vykázala za loňský rok podle předběžných a neauditovaných výsledků zisk po zdanění ve výši 2,033 miliardy korun. Celková aktiva banky představovala 291 miliardu korun. S velkou očistnou lázní začala IPB díky své privatizaci již o rok dříve než výše uvedená KB a ČS. V roce 1997 skončilo její hospodaření v hluboké jedenáctimiliardové ztrátě, protože banka výrazně posilovala svoje rezervy na špatné úvěry.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).