Menu Zavřít

Předehra

14. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Fiat Auto

PRAHA (tpk) – Ne že by stávky v Itálii byly něčím výjimečným. Automobilce Fiat, která kvůli dubnovému třítýdennímu přerušení výroby přišla letos již o desítky milionů eur, však komplikují potřebnou restrukturalizaci. To je ostatně jejich cílem. Dvouhodinové přerušení práce turínských zaměstnanců minulý čtvrtek bylo však pouze výstrahou.
Fiat Auto se snaží zvyšovat produktivitu a šetří, kde se dá. Jedním z nástrojů má být i přesunutí jedné továrny produkující motory do Argentiny a zrušení výroby ve druhé. O práci by v Itálii kvůli tomuto kroku, který šéf Fiatu Auto Herbert Demel oznámil koncem září, mělo přijít pět set lidí. „V Evropě roste výše slev poskytovaných na nové automobily rychleji, než se očekávalo, takže musíme podniknout protiopatření,“ zdůvodnil Demel rozhodnutí pro německé vydání Financial Times. Náklady společnosti by se tak měly snížit o jedno procento.
Dvouhodinová turínská pauza má být předehrou ke čtyřhodinové stávce po celé Itálii plánované na 5. listopadu. A ta bude automobilku opět něco stát. Odkládání propouštění a dalších úsporných kroků by však Fiat Auto mohlo přijít na daleko víc (EURO 33/2004).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).