K předkrmům všeho druhu se v zásadě podávají bílá, většinou suchá vína. A nejen ona. V naších poměrech považujeme saláty za doprovod hlavního jídla. Jinde, hlavně v zemích jihu Evropy, jsou saláty běžným předkrmem. K míchaným salátům a octově-olejovým dressingům na francouzský nebo italský způsob budeme vybírat suchá vína typu chardonnay nebo sauvignon.
V našich poměrech bude vhodné Rulandské bílé nebo Veltlinské zelené. K „sýrovým“ salátům jsou vhodnější bílá vína komplexnějšího typu: například z francouzské Loiry na bázi odrůdy chenin blanc, z našich třeba Vlašský ryzling nebo Sylván. Vrcholem umění vynikajících salátů je teplý kozí sýr na salátovém lůžku. K němu je naprosto nezbytný sauvignon z dobře vyzrálých hroznů - nejlépe z francouzské Sancerre nebo jihotyrolský Pinot grigio (Rulandské šedé). V Itálii vám bude nabízen předkrm ve formě „antipasta“. Zde záleží, zda si vyberete něco pikantnějšího na bázi rajčat (zde bych radil růžové víno rosato nebo lehké červené). Úprava na způsob al pesto (bazalka, česnek, parmazán) snese zemitější vína jako Monte Pulciano nebo Merlot del Piave. Dáme-li si směs studené „antipasty“ na olivovém oleji, bylinkách a česneku, máme na výběr mezi konsistentními bílými víny (nikdy nasládlými) z regionů Friuli-Venezia. Kulinářský zážitek Foie Gras (bílá játra ať z kachny nebo husy, připravená na teplý způsob s dressingem z malinového octa) umocníme velkým (nejvíce ceněným) likérovým vínem, ať už půjde o ročníkové bílé Porto nebo Tokay Aszu.