Menu Zavřít

Předražená olympiáda nestačila. Rusové do Soči nalijí dalších 120 miliard

17. 5. 2016
Autor: Saša Blau, Mladá fronta

Zimní olympijské hry v Soči už jsou dva roky starou událostí, Rusové však mají s tamními sportovišti stále velké plány. Do lyžařského resortu, který chtějí povýšit na úroveň těch nejlepších v Alpách, hodlají investovat dalších v přepočtu 120 miliard korun.

Soči se dva roky po olympiádě daří paradoxně kvůli problémům rublu. Rusové totiž nemají tolik peněz na cestování a tak zůstávají doma. Dovolené do zahraničí klesly o třicet procent, nejvíce za osmnáct let. Provozovatelé sportovišť dokonce tvrdí, že se potýkají s přetlakem.

Lyžařský areál Roza Chutor skončil v uplynulé sezoně poprvé za svou existenci v černých číslech. Během období mezi prosincem a dubnem jej podle šéfa resortu Sergeje Bachina navštívilo přes 800 tisíc lidí, což znamenalo nárůst o 33 procent. Během ledna se turistický nápor dostal do takového bodu, že bylo potřeba zvýšit ceny, aby došlo k jeho zmírnění.

Předzvěstí zvýšeného zájmu už přitom mohla být letní sezona, ve které od června do listopadu loňského roku přivítal areál Roza Chutor 750 tisíc návštěvníků, o 150 tisíc víc než ve stejném období o rok dříve.

 Lyžařský areál Roza Chutor

Náhlý úspěch resortu zvýšil zájem o jeho další rozvoj. Nejvíce se o něj snaží miliardář Vladimir Potanin, který ovládá konglomerát Interros. Do Soči investoval už před konáním zimní olympiády téměř padesát miliard korun. I díky tomu se jednalo o vůbec nejdražší olympiádu všech dob, náklady se měly vyšplhat až na padesát miliard dolarů. V nejbližší době vloží Potanin do lyžařského resortu přes dvě miliardy korun, aby se během dvou let mohla zvýšit jeho kapacita.

ebf - tip - debata

Mělo by však jít jen o předzvěst dalších masivních investic. Prezidenta Vladimira Putina už informoval o tom, že aby mohl Roza Chutor konkurovat velkým evropským resortům, bude potřeba dalších 120 miliard. O tak velký obnos by se mělo podělit už více investorů.

Další expanzi mohou kromě neochoty investovat zhatit i protesty ochránců přírody, kteří tvrdí, že rozšiřování sportovišť by se negativně podepsalo na biodiverzitě okolí. I kdyby však byly dodatečné stavební práce schváleny, trvalo by jejich dokončení možná až desítky let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).