Menu Zavřít

Předražené roušky před koronavirem neochrání. Počet nakažených stoupl za týden třikrát

6. 2. 2020
Autor: Profimedia.cz

V Česku ale i v dalších zemích, například ve Spojených státech, vzali lidé lékárny i e-shopy útokem a vykoupili ochranné roušky v panice ze šíření koronaviru. Roušky jsou ale pro lidi, kteří nechtějí onemocnět, víceméně neúčinné. Naopak budou chybět zdravotnickým zařízením.

Poprask okolo vypuknutí koronaviru v Číně, který se už stačil rozšířit do téměř třicítky zemí po celém světě, znamená kromě jiného i dobrý byznys pro výrobce ochranných roušek. Odborníci ale upozorňují, že jejich nošení z důvodu prevence je k ničemu. Lidé se s rouškami objevují v ulicích nebo v kavárnách po celém světě.

Americký web Fast Company se podivuje nad tím, že v kavárnách v Seattlu jsou k vidění Američané s rouškami. Proto čtenáře nabádá, aby si z toho nebrali příklad. Také v České republice, kde zatím nebyl potvrzen žádný případ onemocnění, se vyděšení lidé vrhli na lékárny i e-shopy a ústní roušky vykoupili.

Ochranné pomůcky jsou nedostatkovým zbožím také na stránkách Amazonu, často se stává, že prodejci zareagovali na zvýšenou poptávku a ceny zvedli na dvojnásobek nebo i více.


Komentář: Lekce koronavirus


Nepanikařit a mýt si ruce

Lidé by ale podle epidemiologů neměli panikařit a spíše se řídit selským rozumem. To znamená chovat se stejně, jako když vypukne epidemie chřipky. Nechodit do práce nebo posílat děti do školy, pokud jevíte známky nemoci. Důležité je také časté mytí rukou. Ve Spojených státech tuto chřipkovou sezónu onemocnělo chřipkou 26 milionu Američanů a počet obětí může být až 25 tisíc. Kvůli chřipce přitom nikdo roušky nenosí.

Roušky pak chybí zdravotníkům v nemocnicích, protože je mají nosit hlavně lidé, kteří jsou nakaženi nebo u nich existuje podezření na nákazu, případně pro zdravotnický personál, který je s pacienty v denním styku.

Ze statistik o šíření koronaviru na stránkách Worldometer vyplývá, že počet případů stoupl na 28 300 (ve čtvrtek 6. února ráno). To je od začátku minulého týdne nárůst o více než 600 procent. Za posledních sedm dní o 300 procent. V kritickém stavu je 14 procent nakažených, kteří jsou hospitalizováni. Počet úmrtí dosáhl 565 případů. Vyléčených je registrováno přes 1 300.

Počet nakažených koronavirem:

Počet případů nakažených koronavirem

Zdroj: worldometers.info

Počet nových případů v posledních dnech roste. V pátek 31. ledna bylo registrováno 2 127 případů. V úterý 4. února to bylo 3 927. Smrtnost viru se udává ve výši 2 procent. Nicméně jde o odhad Světové zdravotnické organizace z konce ledna. Nezná se skutečný počet nakažených v Číně.  Smrtnost u běžné sezónní chřipky se udává na 0,01 procenta (1 nemocný na 10 tisíc případů).

Typ viru Smrtnost (v %)
Koronavirus
2019-nCoV
2
SARS 10
MERS 34
Prasečí
chřipka
0,02
Sezónní
chřipka
0,01

Zdroj: worldometers.info

Dále čtěte:

Nakažených koronavirem už je přes 20
tis
íc,
cítí celý svět


může
mít stejný efekt jako krach banky Lehman Brothers
, tvrd
í přední ekonom

MMF24

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).