Kulinarie
Z obvyklé sezonní a předvánoční proměny jídelníčků tentokrát vybírám:
V Alcronu se vydali na cestu kolem světa. Šéfkuchař Jiří Štift se tentokrát spokojil s rolí prvního důstojníka, kapitánskou čepici si nasadil jeho Chef de Partie Stephen Senewiratne, původem ze Srí Lanky. Na základě zkušeností lodního kuchaře a díky prostudování deníků Jamese Cooka sestavil atraktivní pětichodovou cestu; co zastávka, to neotřelý pokrm. Nový Zéland, ale třeba i Japonsko se prezentují kupříkladu na pánvi pečenými svatojakubskými mušlemi se želé z kiwi a remuládou z hub enoki a řapíkatého celeru.
Nenapravitelný „láskyžrout“ Radek David připravil v La Verandě další variantu sexy menu. Servíruje svým hostům pokrmy s prý zaručenými afrodiziakálními účinky. V novém prostředí představil i canelloni zapečené s parmezánem plněné kalamáry a la Niçoise. Vedle nejrůznějších úprav krevetek, slávek či ústřic je to prý zaručený příděl k oživení všech chutí, i těch na lásku.
S novou akvizicí vstupuje letos do hry Roman Řezníček. Na šňůrku svých gastronomických korálků přivěsil restauraci U Malířů. Zatím ji zvolna rozdýchává a hlavní atak chystá na konec roku. Z již zveřejněného vánočního menu sázejí Malíři především na srnčí hřbet (na snímku srnčí hřbet s karamelizovanými broskvemi). Otázkou zůstává, zda se podaří kdysi znamenitý, leč léta nedostatkem klientely strádající podnik přivést k novému životu tak, jak se to daří třeba u Zlaté studně.