Menu Zavřít

Předvolební exhumace

22. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Banánová republika

PRAHA (ex) - Teprve nyní se ukazuje, čím se vlastně Milada Emmerová po celou dobu, kdy byla ministryní zdravotnictví, zabývala. Místo aby připravovala tolik potřebnou reformu zdravotního systému, řešila dluhy nemocnic, vrtala se v minulosti. Z tajného ministerského fondu „Z“ loni v září nakoupila CT systém Somatom Emotion 6 od firmy Siemens, který až do poloviny března letošního roku skenoval ostatky některých pacientů levicové orientace zemřelých za podezřelých okolností v první polovině devadesátých let, kdy resort řídila pravice. Jako jedna z prvních byla zkoumána těla Aloise Indry a Antonína Kapka. Vše má být údajně využito v kampani před volbami v roce 2005. Pozorovatelé ale soudí, že se tím ČSSD snaží získat podporu KSČM, aby mohla v Parlamentu na poslední chvíli prosadit alespoň některé body svého programu.

EBF24

Zařízení přišlo na 52 milionů korun. Pro snazší manipulaci s náročnějšími „případy“ a větší mobilitu byl počítačový tomograf nainstalován v přívěsu kamionu (podobná technika byla již využita při zkoumání starověkých egyptských mumií v Údolí králů, například ostatků faraona Tutanchamona). Mobilní zařízení tak může bez problémů objíždět prestižní pražské hřbitovy. „CT technologie s komplexními klinickými aplikacemi nám umožňuje těla doslova rozbalit, aniž bychom je poškodili. Díky širokému vstupnímu otvoru je lze bez problému umístit do požadované polohy a i ty nejmenší detaily zobrazit s více než milimetrovou přesností,“ říká šéf zdravotní komise ČSSD Bohumil Fišer, který byl Emmerovou pověřen, aby badatelský tým s krycím názvem „Macek“ vedl.

Celkem bylo pořízeno u každého exhumovaného těla kolem 1700 snímků. Odborníci je nyní zkoumají, první výsledky by měly být známy v polovině května. „Už dnes mohu říci, že na některých politicích nacházíme známky násilí. Například u bývalého starosty Kadaně Jindřicha Kráčmery, člena naší strany, jsme zjistili stopy po úderu tupým předmětem v oblasti zátylku, ač úřady v roce 1995 tvrdili, že zemřel v kanceláři na infarkt,“ prozrazuje badatel Fišer.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).