Menu Zavřít

Předvolební sliby neplatí. Každý třetí poslanec ANO má regionální trafiku

7. 11. 2015
Autor: Tomáš Novák, Euro

Před loňskými komunálními volbami se Babišovo hnutí blýsklo dosud nezvyklým nápadem. Jeho lídři v regionech lákali voliče na to, že „vymetou politiky z jejich trafik“. Představenstva a dozorčí rady městy vlastněných společností měly být „odpolitizovány“.

Brněnský kandidát na primátora Petr Vokřál tehdy snad nejvýrazněji horoval pro to, aby v těchto orgánech seděli výhradně nezávislí odborníci. Dnes je Vokřál primátorem a místopředsedou celého hnutí s výrazným vlivem v regionech. A dnes už je také jasné, že s tolik odmítanými „trafikami“ to bude trochu jinak. Případ pražské šéfky hnutí Radmily Kleslové inkasující miliony ze státních i městských společností není zdaleka jediný.

Týdeník Euro zmapoval vedlejší aktivity všech českých poslanců a výsledek není pro hnutí ANO příznivý. Touze zasednout v orgánech státních či obecních společností neodolala více než třetina poslanců ANO. Většina z nich za tuto práci dostává odměny z veřejných prostředků. Často se jedná o desetitisíce korun měsíčně navíc k platu poslance. A mimochodem, ANO má těchto poslanců nejvíce ze všech politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Trafikanti bez souvislosti

Kromě honby zákonodárců za vedlejšími příjmy a vlivem ve svých regionech to ukazuje také na míru kumulace různých funkcí, tedy na personální vyprázdněnost a na nedostatek vhodných odborníků. Hnutí, které chtělo být hnutím odborníků, najednou nemá dostatek kvalifikovaných zástupců do orgánů společností a musí pozice obsazovat už tak vytíženými poslanci.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek stejně jako Petr Vokřál dnes slevují z předvolební rétoriky – politik nově může působit ve státních či obecních firmách, ale musí být zároveň odborníkem na danou oblast. Ani to však v případě poslanců hnutí ANO v mnoha případech neplatí. Téměř každý z „trafikantů“ získal post, který s jeho odborností nijak nesouvisí.

Nejlepším příkladem je právě mocný první místopředseda hnutí a Babišův nejbližší politický spolupracovník Jaroslav Faltýnek s odborností v zemědělství. Působí celkem ve třech moravských společnostech, kam ho vyslalo prostějovské zastupitelstvo, jehož je členem. V orgánech těchto společností zůstává už několik let, posty získal ještě v době, kdy nosil legitimaci ČSSD.

Je to něco špatného? Já su v Prostějově zastupitel, víte? Ti lidé jsou tam za město.

Ve společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov, stoprocentně vlastněné městem, zasedá dokonce v představenstvu. Podílí se tedy na řízení městské společnosti. Loni si dva členové představenstva rozdělili odměny ve výši téměř 600 tisíc korun. Letos si podle rozhodnutí valné hromady společnosti Faltýnek vydělá za rok bezmála 130 tisíc korun. Podle stanov má šéf poslanců ANO navíc nárok na tantiémy, tedy mimořádný podíl na zisku.

V další městem vlastněné společnosti ASA Technické služby Prostějov si v minulém roce orgány rozdělily na odměnách půl milionu. Zde Faltýnek působí v dozorčí radě. Jako zástupce města ještě zasedá v Moravské vodárenské, což je soukromá společnost vlastněná francouzskou Veolií. Tady si loni orgány na odměnách vyplatily přes 600 tisíc korun. Kolik z toho dostal přímo Faltýnek, není zřejmé. Společnosti tuto informaci odmítly sdělit.

Týdeník Euro se na ně proto obrátil se žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Na žádost zatím městské firmy nereagovaly. K odměnám se nevyjádřil ani sám Faltýnek. Odhadem si může první místopředseda hnutí přijít v moravských společnostech na desítky tisíc měsíčně. Sám přitom podobnou výši odměn pro politiky v orgánech městských společností v minulosti kritizoval.


Více o příjmech šéfa poslanců ANO: Sběratel funkcí Faltýnek. Jen v městských firmách inkasuje 400 tisíc ročně


Spíše než o odměny, které jsou ve srovnání s ostatními politiky hnutí ANO ještě nízké, tady jde o vliv na hospodaření bohatých městských monopolů. Faltýnek se při dotazu na své působení v orgánech firem tváří nechápavě. „Je to něco špatného? Já su v Prostějově zastupitel, víte? Ti lidé jsou tam za město,“ kroutí hlavou v předsálí Poslanecké sněmovny.

Dovolávat se před předsedou poslaneckého klubu ANO předvolebních slibů hnutí, že v orgánech budou sedět výhradně odborníci, zjevně ztratilo smysl. Faltýnek dokonce argumentuje tím, že ANO dělá jen to samé, co ostatní strany. Že hnutí chtělo být před volbami jiné než ostatní, a proto dostalo důvěru voličů? To už je teď evidentně zapomenuto.

„Přineste mi seznam všech politiků ze všech stran, kteří jsou v těch orgánech, a pak se budeme bavit,“ rozloučil se vlivný poslanec, ktereport rý stále zůstává i v představenstvu Agrofertu. Přitom ve sněmovně zastává post předsedy zemědělského výboru, a je tak v ukázkovém střetu zájmů. Z představenstva Agrofertu ani z orgánů prostějovských společností však odejít nehodlá.

Ať jde příkladem

„Je to špatně. Měl by to řešit,“ tvrdí naopak předseda poslaneckého hospodářského výboru za ANO Ivan Pilný. V hnutí patří mezi lidi, kteří odklon od původních slibů často kritizují. Sám Pilný zasedá kromě své poslanecké funkce pouze ve Státním fondu dopravní infrastruktury, kde bere šest tisíc měsíčně. Státní fondy však administrují přímo peníze z rozpočtu, proto je pochopitelné, že nad nimi chtějí mít poslanci kontrolu.

„Politici musejí mít nějakou možnost kontrolovat i ty společnosti, ale mělo by to být v rozumné míře a také za symbolickou odměnu,“ míní někdejší šéf českého Microsoftu. Podle něj se hnutí ANO chytili lidé, kteří využívají současné voličské přízně a dělají si ze státních nebo městských společností živnosti. „Ten, kdo má pět funkcí, nemůže tu práci dělat odpovědně. Já jsem předseda hospodářského výboru a nedovedu si představit, že bych dělal ještě komunální politiku,“ dodává.

„Trafiku“ má 16 ze 47 poslanců hnutí ANO
Radek Vondráček • Vodovody a kanalizace Kroměříž
Roman Kubíček • Teplárna České Budějovice
Bronislav Schwarz • Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova
Radka Maxová • Technické služby Tábor
Jaroslav Faltýnek • ASA Technické služby Prostějov, Vodovody a kanalizace Prostějov, Moravská vodárenská*
Milan Brázdil • Národní centrum tkání a buněk
Pavel Čihák • Pražská vodohospodářská společnost
Matěj Fichtner • Pražská plynárenská Holding, Ipodec
Martin Kolovratník • Dopravní podnik města Pardubic, East Bohemian Airport, Smetanova Litomyšl
Ladislav Okleštěk • Povodí Moravy
Stanislav Pfléger • Povodí Ohře
Roman Procházka • Muzeum Cheb
Martin Sedlář • Městský dopravní podnik Opava
Pavel Šrámek • BIC Plzeň, podnikatelské a inovační centrum
Jan Volný • Chodovka
Vlastimil Vozka • Technické služby města Mostu, Městské divadlo v Mostě
*100% vlastněná společností Veolia, Jaroslav Faltýnek je ale do funkce nominován za město Prostějov

Podobné představy ovšem nechybějí dalšímu poslanci hnutí ANO Matěji Fichtnerovi. Kromě svých funkcí v Poslanecké sněmovně se bývalý komunální politik TOP 09 loni stal ještě zástupcem starosty v Praze 8. Byl také zvolen do dozorčí rady Pražské teplárenské Holding, společnosti, která má mezi pražskými politiky pověst „zlatého vejce“.

V teplárenské firmě majoritně ovládané hlavním městem a minoritně holdingem EPH Daniela Křetínského si Fichtner přijde podle smlouvy o výkonu funkce na 400 tisíc ročně. Na zaslané dotazy ke svému členství v dozorčí radě společnosti poslanec nereagoval.

Dva z poslanců hnutí dokonce získali místa v dozorčích radách státních společností, ačkoli to na rozdíl od městských firem pokládá Jaroslav Faltýnek za nepřijatelné. Poslanci Okleštěk a Pfléger usedli během posledního roku v podnicích Povodí Moravy a Povodí Ohře. Zatím ze svých funkcí nezískali žádné odměny, proto jejich angažmá vedení hnutí neřeší. Je však nezbytné znovu připomenout, že ve státních podnicích jde vedle odměn také o vliv a zisk cenných informací.

Naivní odborníci

Uvnitř poslaneckého klubu hnutí ANO se podle informací týdeníku Euro žádná debata o nominacích do orgánů státních či městských společností nevede. Předseda Faltýnek nechává rozhodnutí na jednotlivcích. Pod podmínkou anonymity však někteří poslanci tvrdí, že kdyby své působení v Prostějově omezil právě Faltýnek jako poslanecký šéf, a šel tak příkladem, málokdo z poslanců by si dovolil v orgánech zůstat. „Mně bylo nabízeno další místo v jedné vodárenské společnosti. Řekl jsem ne.

Nemám na to čas. Navíc mi v regionu řekli, že tam čeká na práci dalších 30 lidí – členů hnutí,“ říká jeden z poslanců ANO, který už jednu funkci v regionální společnosti vykonává. Středočeský poslanec hnutí Pavel Čihák, který nedávno získal post místopředsedy dozorčí rady Pražské vodohospodářské společnosti, zastává podobný názor jako Faltýnek s Vokřálem: pokud je politik zároveň odborníkem, může pozici získat.

Sám Čihák argumentuje tím, že je vystudovaný vodohospodář, i když se celý život zabýval dopravou. Přiznává však, že předvolební rétorika hnutí ANO byla v otázce „trafik“ trochu přehnaná. „Byli jsme před volbami asi trochu naivní. Kdybychom neměli v dozorčích radách své politické zástupce, neměli bychom informace a oproti ostatním stranám, které tam své lidi mají, bychom byli znevýhodněni,“ zdůvodňuje Čihák.

Na ministerstvu financí před několika týdny vznikl návrh zákona o nominacích do orgánů státem ovládaných firem. Tento zákon však řeší pouze nominace do státních firem, nikoli do společností ovládaných obcemi.

V regionech se s žádným omezením, a to ani pro poslance, nepočítá. Je však nejisté, zda projde i regulace na úrovni státu. V připomínkovém řízení několik ministerstev věcný záměr ministerstva financí zkritizovalo; podle jejich názoru je nekvalitní.


Čtěte také:

Piráti: Firmy vlastněné Prahou platí Kleslové 360 tisíc měsíčně

CIF24

Nejenom ČEZ, Kleslová brala statisíce korun i od jiných státních firem

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).