Menu Zavřít

Přehlídka z Beneluxu

18. 11. 2019
Autor: Euro.cz

Craftový poklad na začátku brněnské dálnice D1 Jízdy autem z Prahy směrem na Moravu se už pro mnohé staly noční můrou.

Pokud ale člověk holduje minipivovarům a nebojí se ničeho nového, z cestování po autostrádě se může stát příjemný degustační zážitek. Pokud tedy samozřejmě zrovna neřídíte a veze vás někdo jiný.

V hypermarketu Albert v obchodním centru Chodov totiž vznikl bohatý a průběžný festival minipivovarů.

Kromě českého a moravského craftu, který je v chladicích boxech k nalezení ivjiných pobočkách této obchodní sítě, nabízí chodovský market navíc bohatý sortiment z celé Evropy. A pijákova duše se rozzáří především u několika polic nejrůznějších skvostů z Beneluxu.

Pokud projedete Evropu, nejde o nic zvláštního, ale v měřítku konzervativní České republiky jde přece jen o událost.

Vždyť podobné maloobchodní nabídky se zatím naší kotlině vyhýbaly. Když třeba letos na jaře nabídla belgická piva a speciály síť Lidl, akce proběhla jen na Slovensku.

Pozornost si chodovské regály zaslouží především proto, že se nezaměřily jen na notoricky známé značky jako Gulden Draak či Leffe. Prostor dostávají i menší -aoto legendárnější podniky - včetně těch trapistických. Pojďme tedy na průzkum.

Mniši a trpaslík

Na rozjezd jsme okusili svrchně kvašený „hoppy blond“ Op & Top z nizozemského pivovaru De Molen sídlícího v nevelkém městě Bodegraven poblíž Goudy. Pivo vzniká ze dvou druhů sladu (plzeňský a karamelový) a dvou odrůd chmele (Sládek a Amarillo). Polotmavé pivo jantarového odstínu voní těžšími citrusy, chuť je naopak lehká a svěží, po mírné kyselkavosti nabíhá velmi dobrá hořkost. Pitelnost Op & Top je vynikající. Jde o skvělého představitele nizozemského craftu.

A nyní už do Belgie. Rovnou do trapistického kláštera Westmalle, kde mniši produkují pivo už od roku 1856. Jejich tmavě rudý skvost Dubbel vzniká sekundárním kvašením v lahvích. Po otevření vystoupá ovocito-kávová vůně, v chuti se míchá sladkost čokolády se zralým ovocem, našinec čekající kávový odér se nedočká. Pitelnost je velmi dobrá.

Jako poslední jsme otevřeli pivo s téměř pohádkovou etiketou trpaslíka sbírajícího chmel, jež však klame. Houblon Chouffe je svrchně kvašený speciál stylu Belgian IPA, který také prochází druhotnou fermentací v lahvi. Podnik z malého ardenského městečka Achouffe vaří tento extrémně světlý speciál vonící těžším grepovým odérem od roku 2006. V ústech se prezentuje především hutná kyselost citrusového plodu a bohatá sladovost. I to byl velice příjemný zážitek. •

Co vybrat z regálu • Op & Top (pivovar De Molen, Nizozemsko) lehké svrchně kvašené pivo, 4,5 procenta alkoholu • Dubbel (trapistický pivovar Westmalle, Belgie) tmavé dezertní pivo, sedm procent alkoholu • Houblon Chouffe Belgian IPA (pivovar d'Achouffe, Belgie) extra silný svrchně kvašený světlý speciál, devět procent alkoholu

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?