Menu Zavřít

Jak se starat o zvíře v horku? Za chyby hrozí až půl milionová sankce

8. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Chovatelé hospodářských i zájmových zvířat musí dodržovat zásady, které ovlivňují pohodu a zdraví zvířat. V horkých dnech by měli věnovat pozornost především napájení, chlazení a větrání. Podmínky v chovech kontrolují inspektoři Státní veterinární správy (SVS). Ve správním řízení může chovatel za chyby dostat pokutu až 500 tisíc korun.

V souvislosti s teplým letním počasím Státní veterinární správa vydala upozornění na dodržování pravidel v chovech zvířat. Zdůraznila i zvýšenou četnost kontrol při jejich dodržování.

Hospodářská zvířata

U hospodářských budov, jako jsou stáje a haly, kde může teplota stoupat velmi vysoko, by měla být zajištěna ventilace a náhradní zdroje energie.

V pohotovostním plánu chovatele musí být uvedena doba, po kterou je možné udržet dobré životní podmínky pro zvířata v případě selhání umělého větracího systému.

Tato povinnost se týká všech hospodářství, kde větrání závisí na umělém větracím systému. Chovatel v případě výpadku energie v ustájovacích prostorech musí zajistit činnost náhradních energetických zdrojů s odpovídajícím výkonem.

Ve velkochovech prasat i v kravínech je v případě extrémních teplot vhodné zvířata chladit sprchováním. Pastevně chovaná zvířata, u nás především skot a ovce, musí mít na pozemku možnost pobývat ve stínu. Také u nich je nutné zajištění vhodného zdroje napájení.

Kolik vody musí mít zajištěna hospodářská zvířata
dospělá prasata 25 litrů/den
dospělé ovce 20 litrů/den
dospělý skot 40 litrů/den
dojnice 100-180 litrů/den

Pramen: Státní veterinární správa

V roce 2017 v chovech hospodářských zvířat veterináři provedli celkem 2240 kontrol, při nich zjistili 327 závad (14,6 %). Nejčastěji šlo o nevhodné podmínky chovu, omezování výživy a napájení, nezabezpečení nezbytných pomůcek nebo nedodržení minimálních standardů pro hospodářská zvířata.

Zájmová zvířata a kontrola

Málo se ví, že přísná pravidla musí dodržovat i chovatelé zájmových druhů zvířat, jako jsou kočky, psi, koně, ptáci, ale i například akvarijní ryby, terarijní či jiná zvířata.

Podmínky v chovech zájmových zvířat kontrolují rovněž inspektoři Státní veterinární správy. Při těchto kontrolách je přímo v jednotlivých chovech úředními veterinárními lékaři posuzován zdravotní a výživný stav zvířat a podmínky, za nichž jsou zvířata chována.

Provádějí se jak kontroly na základě dlouhodobých plánů, tak kontroly neplánované, nejčastěji na základě obdrženého podnětu, že v chovu není vše v pořádku.


NÁŠ TIP:

Co potřebujete vědět o pojištění zvířat předtím, než ho založíte


Nedostatků i v zájmových chovech zjišťují veterináři poměrně hodně. V roce 2017 provedli veterinární lékaři SVS celkem 1948 kontrol, závady zjistili ve 429 případech (22 %).

Nejčastější porušení režimu se týkala nevhodných podmínek chovu, omezování krmení a napájení, působení nepřiměřených stresových vlivů a nezabezpečení zvířat proti úniku.

Jaké sankce hrozí chovatelům
Prokázané porušení povinností stanovených zákonem na ochranu zvířat řeší dále na základě odborného stanoviska SVS obce s rozšířenou působností (ORP) formou správního řízení. Po vyhodnocení případu udělují chovateli pokutu či jiný postih.
Na návrh příslušné krajské veterinární správy SVS může obecní úřad obce s rozšířenou působností správním rozhodnutím nařídit zvláštní opatření. V odůvodněných případech například nařídit odebrání týraného zvířete, snížení počtu hospodářských zvířat v chovu nebo nařídit chovateli pozastavení činnosti, při které dochází k týrání zvířat.
U závažných případů, které ještě však nedosáhly trestného činu, může ORP udělit pokutu až 500 tisíc korun.
Zvláště závažné případy pak mohou být klasifikovány jako trestný čin, může být podán podnět k trestnímu stíhání.

Zdroj: Státní veterinární správa

Zájmové chovy a horko

V teplých dnech musí pravidla péče o zvířata výrazně hlídat i zájmoví chovatelé. Na dostatek vody by neměli zapomínat ani osoby cestující se psy, kočkami a jinými zvířaty.

Zejména při delší cestě by měli dělat pravidelné zastávky a nechat při nich zvíře proběhnout a napít. Zvířata je potřeba zastínit a v případě velkého horka i chladit, nejlépe vlhkou textilií.

Naopak polévání zvířete vodou se nedoporučuje. Náhlé zchlazení může být spíše kontraproduktivní. Nikdy by také v horkém počasí chovatelé neměli nechávat zvíře samotné zavřené v autě, teploty můžou za pár minut dosáhnout až 50 °C, což může ohrozit zdraví ale dokonce i život zvířete.


Plánujete dovolenou?

Vypočítejte si nárok na dovolenou 2018 na naší dovolenkové kalkulačce


Pokud přeci jen dojde k přehřátí (hypertermii) zvířete, pak je nutné provést první pomoc ochlazováním vlažnou vodou, umístit zvíře do stínu, zajistit dostatečný přísun vody a vyhledat pomoc soukromého veterinárního lékaře.

„Pokud lidé venčí psy, tak nejvhodnější dobou procházky je ráno a večer. V době horka je vždy třeba volit cestu stínem a ne po rozpálených například asfaltových cestách. V případě přehřátí je vhodné chladit tlapky, podat odraženou vodu a umístit psa do stínu,“ radí Semerád.

EBF24

Čtěte také:

Stát prodloužil a zjednodušil časy pro lov ryb

 Rybář, ilustrační foto

Český vědec umí oživit mrtvá zvířata

Prodej a nákup ojetého auta. Jak bezproblémově zařídit přepis?

Stala se vám nehoda v zahraničí? Přečtěte si, jak ji správně řešit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).