Majitelé zbirožského zámku jsou ostřílení podnikatelé v gastronomii. Jak se to odráží v úrovni tamní restaurace?
Zámek Zbiroh, v jehož velkém sále namaloval Alfons Mucha slavnou Slovanskou epopej, zmizel ve druhé polovině dvacátého století z mapy. Doslova. Návrší tyčící se nad stejnojmenným městečkem na Rokycansku se stalo přísně utajovaným sídlem radiolokátoru Tamara, jímž armáda sledovala pro potřeby Varšavské smlouvy pohyby letounů imperialistických mocností. Dnešní majitelé, kteří stojí i za úspěšnou společností Gastro Žofín, se snaží zámek na mapu opět vrátit. Zřídili v jeho prostorách luxusní hotel se zázemím pro aktivní trávení času a restaurací. Lépe řečeno zámeckou krčmou nazvanou U Rudolfovy kratochvíle.
Atmosféra dotvářená zdrobnělinami Snad aby strávníkům více chutnalo, čeká je na úvod malá rozcvička. Silný déšť v době mojí návštěvy udělal z nezpevněného parkoviště obří blátivou louži a z výstupu k zámku vzrušující sportovní výkon. Stačí trocha nepozornosti nebo špatné došlápnutí, aby se šplh po rozmáčené travnaté pěšině změnil v rychloskluzavku zpět k vozu. Příjemně zahřátý ekvilibristikou na blátě procházím okolo přeplněné kašny a nenápadnými dveřmi v rohu nádvoří vstupuji do krčmy. Mladý hostinský ve středověké haleně mě srdečně zdraví již z dálky – očividně je rád, že dnes nešel do práce zbytečně. Společnost nám kromě dvou papoušků v kleci dělá jen několik historických brnění, která tvoří výzdobu restaurace. Vzhledem k počasí venku a denní době (čtvrt na dvanáct ve všední den) se tomu ale nepodivuji. Hosta aby za těchto okolností pohledal. Podobně jako v jiných podnicích stejného ražení musí strávník při studiu jídelní karty přetrpět nejen nadužívání zdrobnělin a neumělé pokusy o navození historické atmosféry (viz výběr z jídelního lístku), ale také řez písma Comic Sans, jenž je typografii tím, čím je kuřecí prso s broskví české gastronomii. Sezonní nabídce mořských ryb raději odolávám. Zaprvé nevidím důvod, proč v tematickém restaurantu uprostřed Evropy konzumovat dary oceánů. Zadruhé nemám tak dobrodružného ducha jako zdejší šéfkuchař, který všem poučkám navzdory neváhá kombinovat plody moře s parmazánem. Namísto toho vybírám položky označené přídomkem Czech Specials.
Ještě před polévkou přichází na stůl pozornost v podobě nakrájeného bochníku chleba a hrnečku škvarkového sádla. Ano, tohle je stylové. A také chutné. Ovšem i velmi vydatné, dva krajíčky zasytí jako hutný předkrm.
Následující pivní polévka s vejcem by nebyla špatná – potěší neobvyklou chutí s lehce navinulým dozvukem, vajíčko má správnou konzistenci s bílkem rozpadlým na vlákna a celistvým žloutkem. Ani kostky opečeného chleba nejsou cítit studeným tukem, jak se občas stává. Škoda že kuchař polévku nemálo přesolil.
Příliš štědré porce Při dochucování další položky z mé objednávky měli naštěstí v kuchyni přesnější ruku. Srnčí pečínka na pivě je podávána v kameninové míse na velkém talíři, kde jí dělají společnost kuličky nevelkých slaninových knedlíků, kukuřičný klas a několik listů salátu. Zvěřinové tóny přes omáčku nezaznívají, docela dobře by to mohlo být i hovězí, maso je však křehké a šťavnaté. Knedlíčky plné špeku a petrželky mají samy o sobě poněkud sušší konzistenci, ale od toho je tu omáčka: hustá, těžká, se silným zeleninovým základem a nasládlou chutí lehce připomínající rajskou, ale rafinovanější harmonií s náznaky ovocné marmelády. Není zcela zřejmé, jakou roli dostalo v přípravě pokrmu pivo zmiňované v názvu, ale vlastně to vůbec nevadí.
Stejně jako v případě polévky je i tentokrát porce vydatná, dokonce natolik, že téměř polovinu nechávám. Možná by provozovatel mohl zvážit tematické tříchodové menu s menšími porcemi. Vždyť i závěrečný chod je svým velkorysým dimenzováním mnohem víc než příslovečnou sladkou tečkou.
Tři vdolky s tvarohem a povidly by méně hladového zasytily samy o sobě. Pro úplnost vysvětleme, že se jedná o vdolky v českém, nikoli moravském významu slova. Bochánky kynutého těsta se smaží v horkém oleji jako koblihy a zdobí se povidly či tvarohem. V našem případě jsou zlatavé hrudky korunovány obojím a je to dobře. Netroufal bych si s jistotou říct, zda jsou povidla domácí, ale jejich bohatá, přirozená struktura i výrazná ovocná chuť svědčí o tom, že nejde o kašovitý průmyslový výrobek běžné hypermarketové jakosti. Tvaroh není přeslazený a několik svěžích plátků jahod pocitově odlehčí hutnost ostatních ingrediencí.
Ještě kus cesty chybí Odlehčeně bohužel působí i káva. Namísto objednaného dvojitého espresa přede mě úslužný číšník staví velký šálek plný řídké tekutiny s vodnatou cremou. Je-li něčeho v nápoji dvojnásobné množství, káva to rozhodně není. Později se navíc ukáže, že káva chybí na vytištěné účtence. Číšník na tuto skutečnost sám upozorní a chybějící položku „vyúčtuje“ ústně.
A návštěva toalet sráží závěrečný dojem nebezpečně blízko k blátivému entrée. Pro celou rozlehlou restauraci jsou určeny jen dvě kabinky, prostorově stísněné a nijak honosně vybavené. Cestou navíc host prochází okolo paravánu, přes který nahlédne do nijak vábného zázemí restaurace. Toalety kdekoli v areálu pětihvězdičkového hotelu, jímž zdejší ubytovací zařízení údajně je, musejí vypadat úplně jinak!
Jako výletní restaurace pro nasycení po prohlídce zámku zbirožská krčma bez problémů obstojí. Rozhodně převyšuje nevalný standard podobných zařízení v naší zemi. Pokud ale majitelé chtějí dostat Zbiroh vedle map turistických také na mapu gastronomickou, mají před sebou ještě velký kus cesty. l
hodnocení turisticky zajímavá lokalita vydatné porce škvarky na uvítanou pouťově zpracovaný jídelní lístek nevyvážená úroveň výstupů z kuchyně vodnatá káva Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle Zbiroh 1, 338 08 Zbiroh tel.: + 420 606 719 629 e-mail: krcma@zbiroh.com www.zbiroh.com/cz/zamecka-krcma/ Otevírací doba Po–Ne 11.00–23.00 Kuchyně česká, se sezonně obměňovanými specialitami Země původu nabízených vín Česká republika, Francie, Itálie Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku • Kachní prsíčko naložené v kouřové soli s pikantními fazolemi • 120 Kč • Pěkně pečený špekáček pivem podlitý • 90 Kč • Zdejší cibulačka vínem ochucená a sýrovou topinkou doplněná • 70 Kč • Kachnička s houbami a lanýži v hliněném pekáči pečená, s bylinkovým knedlíkem a kedlubnovým zelím k pochutnání stvořená • 280 Kč • Rudolfův meč třemi druhy mas a zeleninou zdobený, s kukuřičným klasem, bramborovou plackou a s omáčkami vám k dobré chuti podaný • 280 Kč • Rizoto s mušlemi a chobotničkami s parmazánem a vinnou pěnou • 290 Kč • Biftek z divokého býčka s pecínkem chleba, kukuřičným klasem a omáček jest pro lásku dlouhou stvořený • 320 Kč • Zlaté vdolečky pro pocestné s tvarohem a povidly • 90 Kč • Čokoládová zmrzlina se švestkovou omáčkou a hoblinkami bílé čokolády • 90 Kč
Výběr z nápojového lístku • Ryzlink rýnský 2008, ps, arcibiskupské sklepy Kroměříž • 420 Kč • Rulandské bílé 2010, ps, templářské sklepy Čejkovice • 540 Kč • Riesling maidenburg 2008, ps, vinařství reisten • 540 Kč • Sauvignon 2010, ps, vinařství Pavlov • 540 Kč • Bienvenves batard montrachet grand cru 2004 • 12 500 Kč • Meursault „le limozin“ 2002 • 4200 Kč • Zweigeltrebe 2011, pozdní sběr, barrique, habánské sklepy• 780 Kč • Chateau cos d´estournel 2000 saint estephne Bourgogne • 25 800 Kč • Chateau beychevelle 2001 saint julien Bordeaux • 9600 Kč • Chateau laroche bel air 2005 • 840 Kč • Brunello di montalcino 2007 It. • 1400 Kč • Perrier-Jouët belle epoque 1999 • 6200 Kč
O autorovi| Jiří Červenka • spolupracovník redakce