Menu Zavřít

Překážka pro další rozvoj umělé inteligence? Velké firmy opět trápí nedostatek výkonných počítačových čipů

8. 8. 2023
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Depositphotos
  • Výrazný nárůst zájmu o nástroje umělé inteligence vedl k raketovému zvýšení poptávky po výkonných čipech, jichž je nyní zoufale málo
  • Na současný stav už si stěžují také představitelé Microsoftu či OpenAI. Z aktuálního dění naopak výrazně těží výrobce čipů Nvidia, který má na trhu dominantní podíl
  • Mnozí odborníci tvrdí, že zvýšení výroby je z mnoha důvodů komplikované a že se situace zlepší až v následujících letech

Ačkoliv téměř po celém světě neustále vzrůstá poptávka po různých nástrojích umělé inteligence (AI), současná data ukazují, že firmy budou mít velký problém s jejím uspokojením. Můžou za to především problémy s dodávkami výkonných čipů, které se používají k vývoji a nasazení modelů AI. Podle analytiků CNN se navíc situace hned tak nezlepší.

Pokračující krize čipů už ovlivnila velké i malé podniky, včetně mnoha předních společností v oboru. Problém s aktuálním nedostatkem čipů se nedávno objevil také ve výroční zprávě společnosti Microsoft. Ta poprvé označila dostupnost grafických procesorů (GPU) jako možný rizikový faktor pro investory. GPU jsou velmi zásadním typem hardwaru, který pomáhá spouštět velké množství výpočtů nezbytných pro správné fungování algoritmů umělé inteligence.

„Pokračujeme ve snaze vedoucí k rozšíření počtu našich datových center a ke zvýšení kapacity našich serverů, abychom uspokojili potřeby zákazníků, zejména s ohledem na rostoucí poptávku po službách AI. Vznik dalších datových center ale závisí na dostupnosti vhodných pozemků a také na dodávkách potřebných komponentů, jako jsou třeba grafické procesory,“ uvedl ve zprávě Microsoft.

Nedostatek za pandemie byl jiný

Explicitní zmínka Microsoftu o GPU dokazuje, že právě přístup k dostatečnému výpočetnímu výkonu by mohl představovat komplikaci, jež může ohrozit další rozvoj umělé inteligence. Tento problém totiž přímo ovlivňuje mnoho společností, jež vytvářejí nástroje a produkty s AI, a nepřímý vliv má také na podniky a koncové uživatele, kteří chtějí technologii použít pro své vlastní účely.

Boj o čipy pokračuje. Japonská vláda plánuje omezit vývoz některých zařízení pro výrobu polovodičů, odnese to Čína
Přečtěte si také:

Boj o čipy pokračuje. Japonská vláda plánuje omezit vývoz některých zařízení pro výrobu polovodičů, odnese to Čína

Závažnost situace nedávno potvrdil i generální ředitel OpenAI Sam Altman. Ten při svém květnovém vystoupení před americkým Senátem naznačil, že ChatGPT se občas potýká s problémy ohledně zvládnutí velkého množství požadavků, které dostává od uživatelů. „Máme tak málo GPU, že čím méně lidí náš nástroj používá, tím je to pro nás lepší,“ přiznal Altman. Mluvčí OpenAI později CNN řekl, že společnost intenzivně pracuje na tom, aby pro své uživatele zajistila dostatečnou kapacitu.

Nvidia jásá, AMD se snaží urychlit vývoj

Aktuální vývoj na trhu do velké míry připomíná nedostatek spotřební elektroniky z dob pandemie, kdy mnozí lidé platili za herní konzole a grafické karty značně přemrštěné ceny. Nedostatek pracovních sil, narušení globální přepravy a přetrvávající konkurenční poptávka ze strany těžařů kryptoměn tehdy přispěly k podobně omezené nabídce GPU.

Současné problémy jsou ale podle odborníků do velké míry odlišné. Namísto přerušení dodávek je nedostatek způsobený náhlým nárůstem poptávky po nejvýkonnějších GPU určených k pokročilým operacím. „Nikdo nedokázal odhadnout, jak rychle a jak moc tato poptávka poroste. Průmysl zkrátka nebyl připraven na takto náhlé zvýšení zájmu o GPU,“ vysvětlil Raj Joshi, viceprezident společnosti Moody's Investors Service, která odvětví čipů dlouhodobě sleduje.

Já, robot. Mozkové čipy můžou léčit i zabíjet, v čem je jejich největší nebezpečí?
Přečtěte si také:

Já, robot. Mozkové čipy můžou léčit i zabíjet, v čem je jejich největší nebezpečí?

Z nárůstu nástrojů umělé inteligence může masivně těžit zejména Nvidia, která coby výrobce čipů ovládá zhruba 84 procent trhu s GPU. Joshi odhaduje, že firma zažije v nadcházejících čtvrtletích „bezprecedentní“ růst příjmů, přičemž její výdělek z podnikání v oblasti datových center předstihne i konkurenční Intel a AMD. Ve své květnové zprávě ostatně Nvidia uvedla, že se „na druhou polovinu roku snaží zajistit mnohem více komponentů“, které mají pomoci uspokojit rostoucí poptávku.

Vedení AMD pak nedávno oznámilo, že nové GPU vhodné pro nástroje umělé inteligence představí ke konci letošního roku. „Vnímáme velmi silný zájem zákazníků o naše řešení pro AI. Stále ještě musíme udělat hodně věcí, ale už nyní jsme dosáhli opravdu významného pokroku,“ zdůraznila generální ředitelka společnosti Lisa Suová.

Komplikovanou situaci se snaží řešit i americká vláda, která si stanovila zvýšení kapacity výroby čipů za svoji prioritu. Loni schválený zákon má poskytnout finanční prostředky ve výši několika miliard dolarů pro celý čipový průmysl. Uvedené investice jsou však zaměřeny na širokou škálu různých technologií, takže nemusí nutně přispět ke zvýšení produkce GPU.

Firmy musí vymýšlet kreativní řešení

Očekává se, že aktuální situace se zlepší až s tím, jak na trh přijdou další společnosti schopné vyrábět velmi výkonné čipy. Někteří experti ovšem upozorňují, že něco takového může trvat i dva až tři roky. Mezitím by nedostatek GPU mohl přinutit firmy hledat kreativní způsoby, jak daný problém vyřešit.

KL24

Když nedodáte čipy, vyrobíme si vlastní. Po omezení exportu z USA investuje Čína biliony korun do polovodičového průmyslu
Přečtěte si také:

Když nedodáte čipy, vyrobíme si vlastní. Po omezení exportu z USA investuje Čína biliony korun do polovodičového průmyslu

To by mohlo zahrnovat například použití menších modelů umělé inteligence, které nebudou mít tak velké požadavky na výpočetní operace. Další variantou je podle zakladatele a generálního ředitele AI startupu d-Matrix Sida Shetha vývoj nových způsobů provádění výpočtů, jež se tolik nespoléhají na tradiční procesory a GPU.

„Potřeba je matkou vynálezu. Když tedy nyní společnosti nemají přístup k neomezenému množství výpočetního výkonu, logicky to povede k nacházení nových způsobů, které budou mnohem lépe využívat jejich aktuálních kapacit a možností,“ uzavřel Sheth.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).