Menu Zavřít

PŘEKVAPENÍ PRO RUBIKA

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Fotbalový míč a sedmadvacet nul

Kdo to je vynálezce? Zdeněk Blažek se zdráhá toto označení pro sebe používat, míní, že přísluší spíše badatelům z povolání. Přesto má na kontě již dva patenty: na autodráhu a hlavolam. „Vymýšlet tyto věci je pro mě koníček, zábava a relaxace. Jsem spíše vynálezce–amatér, usmívá se Blažek.

Každý si jistě vzpomíná na světové šílenství, které počátkem osmdesátých let způsobila Rubikova kostka. Už na letošním vánočním trhu by se měl objevit nový hlavolam, o kterém jeho autor říká, že maďarskou hračku v mnoha směrech může předčít. „Rubikova kostka byla obrovský vynález. Vymýšlel jsem proto něco, co ji může trumfnout. A bylo mi jasné, že to musí být jedině koule. To se mi potvrdilo, když jsem četl, že pan Rubik vymýšlí další hlavolam kulovitého tvaru, konstatuje Blažek.

Vynálezce se narodil před padesáti lety na Bruntálsku, od svých pěti let žije v Brně. Největší část profesní kariéry prožil ve společnosti Brněnské výstavy a veletrhy (BVV). Začínal v ní hned po vojně a od píky – jako dělník. Pak ho zaměstnavatel poslal vystudovat Obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze a Blažek přesídlil do obchodního oddělení. V roce 1983 vyměnil BVV za součást České tiskové kanceláře, která se pod jménem MADE–in Publicity věnovala organizování sympozií a konferencí.

Po revoluci začal Blažek podnikat ve firmě CPS Profi, která ve spolupráci se slovenskou společností Alufinal obchodovala se systémem stánků pro výstavy a veletrhy. Konkurovaly tak do té doby monopolním BVV. Spolupráce se slovenským partnerem však nedávno skončila a Blažkova společnost již nyní nefunguje. „Ohromně mě potěšilo, že BVV koupily naše speciální stojky pro výstavní stánky, které jsme v naší firmě vyvinuli. BVV totiž v Česku zastupuje největšího světového výrobce těchto systémů, a nám se tak podařilo v této konkurenci proniknout, vysvětluje se zadostiučiněním Blažek.

První patent přihlásil v roce 1988. Šlo o vylepšenou autodráhu. „Díval jsem se na synovce, jak si hraje s autodráhou. Časem to už pro něj byla nuda, protože přesně věděl, kdy má zpomalit či naopak přidat proud, aby autíčka co nejlépe jezdila. Rozhodl jsem se vylepšit tuto hru tak, aby se formule nejezdily už jenom v drážkách, ale mohly se předjíždět a měnit směry, vysvětluje Blažek.

Komunistický režim nabízel dvě možnosti: buď patent, nebo autorské osvědčení. Ve druhém případě by se však vynález stal majetkem státu, a to Blažek nechtěl. Jednání na patentovém úřadě bylo tedy složité. Ačkoliv Blažek našel několik zahraničních výrobců, nepodařilo se nikdy nápad převést do skutečnosti. „Jednání s podnikem zahraničního obchodu Polytechna nakonec vyznělo do ztracena, konstatuje Blažek.

Myšlenkou na hlavolam se vynálezce zabýval od roku 1996. Největším problémem bylo přijít na to, jak vyrobit kouli, po níž by se jednotlivé plošky mohly okolo sebe točit. Pomohl desetiletý syn. „Jezdili jsme spolu často hrát fotbal a jednou mě napadlo, že hlavolam může mít podobu fotbalového míče, usmívá se Blažek. A Thomas Ball, hračka se totiž jmenuje po synovi Tomášovi, byl na světě. „Bez syna bych to nedokázal, od začátku mě podporoval a věřil v úspěch hlavolamu, přiznává Blažek. Přihlášku pro patent podal v srpnu 1997 a tentokrát proces proběhl hladce.

Vynálezce se pokoušel nadchnout pro nápad několik výrobců hraček, ale nepovedlo se. Začal tedy kontaktovat společnosti rizikového kapitálu. Podařilo se mu uspět u firmy Cash Reform, první jednání se konala zhruba před rokem. „Produkt nás zaujal, protože má velké šance uspět na globálním trhu. Do vývoje a výroby jsme prozatím vložili tři miliony korun, uvedl Jan Kudera ze společnosti Cash Reform. Nad distribucí a výrobou bude bdít čerstvě založená firma Brainy Toys, s níž má Blažek podepsanou licenční smlouvu. Do měsíce by měla nastartovat nultá výrobní série. O výrobek je prý velký zájem již nyní. Thomas Ball se může díky své podobě fotbalového míče prodávat například také jako suvenýr. I proto byla podána patentová přihláška v dalších dvaadvaceti zemích světa, například v USA, Kanadě, Japonsku, v jihoamerických státech. V Česku by se měla jeho cena pohybovat v řádech stovek korun.

ebf - tip - debata

„Nejvíc mě na hlavolamu fascinuje množství kombinací, je to neuvěřitelné číslo se sedmadvaceti nulami, dodává Blažek. Jeho velkou láskou je totiž matematika a vesmír. Stářím kosmu poměřuje i svou kouli: „Kdybyste každou sekundu nastavili na hračce jednu polohu, tak za patnáct miliard let, na které se odhaduje trvání vesmíru, budete stále jenom na začátku možných kombinací. A nejvíc mne na srovnání udivuje, jak je vesmír hrozně malý a my s ním.

Zdeněk Blažek žije v současnosti se čtrnáctiletým synem (má ještě čtyřiadvacetiletou dceru) v rodinném domku ve Zbraslavi u Brna. Tomáš nejenže tátu podporuje ve vymýšlení, ale věnuje se i stejným zálibám – navštěvuje osmileté matematické gymnázium, hraje rád fotbal, jezdí na kole. Zdeněk Blažek nyní nemá žádné stálé zaměstnání, ale pracuje na dalších dvou nových projektech. Nechce o nich zatím nic prozradit, dokud nebude vědět, zda z nich skutečně něco vznikne.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).