Menu Zavřít

Premier Mercato: Tržiště dobrého jídla

3. 5. 2016
Autor: Hynek Glos

V pražském Karlíně otevřelo Premier Mercato, denní bistro, obchod i kavárna. Stojí za pozornost.

Před časem to byla Letná nebo Žižkov. Pražské čtvrtě, co jsou zrovna v kurzu. Zatímco na intelektuálštější Letné vznikla spousta kaváren, cukráren, restaurací i barů, tradičně špinavější a více proletářský Žižkov zaplnily spíš hospody, hudební kluby, bary a nevěstince. Poslední dobou ale v Praze nenajdete módnější čtvrť než Karlín, krátký a úzký obdélník několika bloků činžáků.

A taky zcela nové čtvrtě ve čtvrti: Karlín výrazně rozšířil dlouhý pás übermoderních bytových i kancelářských budov táhnoucích se podél Vltavy, které do jedné z nejmenších městských částí přivedly stovky nových lidí. A s nimi i peníze. Karlín dlouho obsluhovalo pár hospod a jediná slušnější restaurace s nočním barem - Charleston. Dnes tu zřejmě najdete nejvíc restaurací na metr čtvereční v celém městě.

Současně ale Karlín začíná praskat ve svých staronových švech: přes den tady nejen nezaparkujete, ale ani se nehnete. I tak však pořád platí, že kdo není v Karlíně, jako by nebyl. K Portu, první skutečně kvalitní zdejší restauraci, tak postupně přibyly Krystal, Lokál, Můj šálek kávy nebo Eska. Svou druhou vinotéku v Karlíně otevřeli i lidé z vinárny Na břehu Rhôny. Nyní k nim přibylo i Premier Mercato, po Grand Cru a Monarchu další koncept rostoucího gastronomického impéria bývalého finančníka Martina Nejedlého.

Itálie, Francie i Španělsko

Premier Mercato příznačně sídlí trochu mimo hlavní karlínské dění mezi Sokolovskou a Křižíkovou ulicí, najdete ho v Pobřežní. Příznačlight ně proto, že i koncepčně Premier Mercato stojí trochu mimo hlavní proud. Je to kvalitní restaurace, ale není to úplně restaurace; je to kvalitní kavárna, ale není to úplně kavárna; je to obchod, ale není to úplně obchod. Premier Mercato je od všeho trochu, takové tržiště dobrého jídla. A právě v tom spočívá jeho hlavní kouzlo.

Koncepčně má blízko k bottegám Riccarda Lucqueho: najdete v něm restauraci, pekárnu i cukrárnu, výborné kafe i obchod s delikatesami. Tím ale podobnost končí. Premier Mercato zaprvé není šíleně drahé jako Lucqueho bottegy, byť se jim kvalitou jídla i vlastní produkce vyrovná. A zadruhé je skutečně mnohem víc tržištěm s pulty a regály plnými zboží než jen restaurací s vinotékou. A taky zavírá záhy poté, co se v Karlíně vylidní kanceláře a lidé odsud zmizejí domů.

Kuřecí supreme s cuketou, baby špenátem, cherry rajčátky, koňakovou omáčkou a pečeným bramborem Grenaille. Kuřecí supreme s cuketou, baby špenátem, cherry rajčátky, koňakovou omáčkou a pečeným bramborem Grenaille.

Premier Mercato najdete v bývalé průmyslové budově, jak je dnes rovněž v módě. Architekt interiéru chytře maximalizoval industriální duši prostoru, když ponechal betonovou podlahu a současně nechal vyniknout tovární mřížová okna, která díky své velikosti celý prostor bohatě prosvětlují.

Uprostřed haly se nachází srdce podniku -otevřená kuchyň s pekařstvím a cukrárnou. Samotná restaurace je doma u stolků rozmístěných podél zdí, zatímco vzadu najdete malou kavárnu. Nebo přesněji kavárenský bar.

Název podniku je sice italský, zdejší gastronomie i zboží ale pocházejí nejen z Itálie, ale i z Francie a Španělska. Čímž určitě nikdy nic nezkazíte, protože jde o tři země produkující nejlepší potraviny i jídlo na světě. Na menu tak najdete jak italské těstoviny, tak třeba francouzské quiche. A v regálech pro změnu nejen španělské olivy, ale i foie gras či rillettes. K tomu je tu i pult s čerstvými uzeninami, sýry, bagetami, chleby a sladkostmi.

Kvalita, která vás nezruinuje

Menu přesně odráží koncept moderního denního bistra, jež v hlavním městě nabývají na popularitě: jednoduchá, ale kvalitně provedená a cenově příčetná jídla. Na kompletní jídelní lístek, jiný každý den, proto bohatě stačí jeden list papíru. Nikdy na něm nechybí polévka, salát, tři hlavní chody a nějaký čerstvý quiche a sladké dezerty. Polévky stojí 38 korun, salát lehce přes stovku a hlavní chody od 100 do 160 korun.

A jen pro ilustraci: mezi polévkami najdete poctivou fazolovou, rajčatovou nebo špenátovou, mezi hlavními chody pak těstoviny a vždycky i nějaké maso: třeba vepřové karé s barevným pepřem a kuskusem nebo hovězí Stroganoff se žampiony, červenou cibulkou a jasmínovou rýží. Zhruba nějak tak vypadá koncept Premier Mercata.

Objednal jsem zeleninový salát s loupanými paprikami, sýrem Feta a olivami Taggiasca a domácí fettuccine s grilovanými kalamáry, čerstvými chilli papričkami, česnekem a olivovým olejem. Musím přiznat, že mě dlouho nějaký podnik tak nepřekvapil kvalitou jídla za takovou cenu jako právě Premier Mercato. Salát byl krásně čerstvý a delikátně ochucený jemným olivovým olejem; loupané papriky měkké a šťavnaté. A přesně, jak čekáte, chutnala i feta: ani moc tvrdá, ani moc mazlavá, ale lehce lepivá a plná chuti. Prostě žádný „sýr balkánského typu“.

Marinovaný losos Gravlax se žervé, hořčicí Dijon, medem a máslovou brioškou. Marinovaný losos Gravlax se žervé, hořčicí Dijon, medem a máslovou brioškou.

Manažer podniku mi vysvětloval, že si veškeré suroviny dovážejí sami. To dnes samozřejmě uslyšíte všude, stalo se z toho stejně obludné a povinné klišé jako kebab od babičky.

Jenže v Premier Mercatu je to pravda: jeho vlastník do Česka vozí nejen nejlepší vína, ale i potraviny a ani Karlín - zatím nejlevnější podnik majitele - nezůstal kvality ušetřený.

Ostatně stačí se zde podívat i na uzeniny či sýry. Praha už je obchodů s italskými, francouzskými i španělskými delikatesami plná, hlavní rozdíly ale zjistíte právě v jejich kvalitě; v Premier Mercatu určitě neskupují diskont. Vysokou kvalitou se tady však vyznačuje rovněž pečivo. Vyzkoušel jsem to světlé i tmavý kváskový chléb a obojí mají výborné. Navíc znovu musím zmínit cenu: nejen menší kváskový chléb za 39 korun je facka všem, kdo vyšší kvalitu ztotožňují se zlodějinou.

Tutto bene

Nejlepším překvapením v podniku ale byly již zmíněné těstoviny s kalamáry za 119 korun. Uvařené dokonale al dente a po italsku lepkavě spojené se šťavnatými mořskými plody i ostřejším sosem z olivového oleje, chilli papriček a česneku, kdy těstoviny omáčku absorbují, takže z jednoho talíře nejíte dvě separátní jídla.

MMF24

Za takovými těstovinami v Praze buď musíte do dražší restaurace, nebo je v téhle cenové úrovni lepší zajet si na benzinku na párek v rozpečené bagetě. Tam si nehrají na Itálii, a ještě si přitom natankujete. Ochutnal jsem v Premier Mercatu současně quiche se šunkou a sýrem a vše zakončil espresem. Quiche by jistě unesl větší lehkost, kafi ale nelze absolutně nic vytknout. Hlavně není zločinně kyselé, jak to milují hipsteři.

Během jídla se v Premier Mercatu jen lehce zadrhla obsluha, když mi servírka místo těstovin objednala jiné jídlo - několikrát se ale omluvila. Navíc jsem až doma zjistil, že na účtu chyběla káva. Jestli bylo i to součástí omluvy, omlouvám se pro změnu já.

Hodnocení: 4/5
Premier Mercato
Pobřežní 42, Praha 8
tel.: 731 636 318
www.mercato.cz
Otevírací doba: 7.30-20.30
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Menu se každý den mění, takto například vypadalo 20. 4. 2016
Výběr z jídelního lístku
Cibulový krém: 38 Kč
Italská polévka Minestrone: 38 Kč
Rukolový salát s cherry rajčátky a římskými listy: 105 Kč
Linguine s lanýžovým ovčím sýrem a olivovým olejem: 129 Kč
Pomalu pečená krkovice s cuketovými hranolkami, jasmínovou rýží a omáčkou z dijonské hořčice: 159 Kč
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).