Menu Zavřít

Prémiový kaviár z Uruguaye chce ovládnout světové trhy

18. 5. 2016
Autor: Sānyuán, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Uruguay si ve světě lidé běžně spojují s vínem a hovězím masem. Málokoho napadne, že malá jihoamerická země vyrábí také kaviár, a to dokonce prémiové kvality. Tamní producenti s ním mají velké plány, chtějí ho mimo Evropy a USA, kam ho již vyvážejí, rozšířit na trhy po celém světě.

Největší uruguayský producent Esturiones del Rio Negro začal kaviár vyrábět v roce 2001. Na tamní řece Rio Negro tehdy vysadil vajíčka z Ruska dovezeného jesetera sibiřského. Ve svých farmách produkuje kaviár typu Osetra, který je druhým nejdražším druhem luxusního pokrmu. 50gramová plechovka stojí 335 dolarů. Ročně ho vyrobí kolem 3,5 tun.

Nyní firma plánuje podle agentury Bloomberg do roku 2019 produkci ztrojnásobit na 11 tun. K tomu chce přejít z Osetry na úplně nejdražší typ kaviáru Beluga. Ten stojí (v Evropě v průměru) 678 dolarů za plechovku.

Navíc Esturiones hodlá expandovat. Dosud vyváží 80 procent kaviáru do Spojených států a Evropy, do budoucna chce vyvážet do Asie, na Blízký východ a více do Latinské Ameriky. K tomu mají firmě pomoci investoři z Evropy a Japonska, se kterými již jedná. Společnost je zatím z 80 procent vlastněna rodinou, která ji založila.

Uruguay se veze na světové vlně zakládání jeseteřích farem, která ve světě zavládla kvůli kolapsu byznysu v Kaspickém moři a zavedení obchodních restrikcí. Farmy celosvětově v roce 2014 vyprodukovaly 240 tun kaviáru. Nejvíce v Číně (54 tun), Itálii (42 tun) a Rusku (40 tun), Uruguay je se sedmi tunami sedmým největším producentem.

V roce 2019 by přitom třímilionová země mohla vyrobit až 17 tun. Vedle Esturiones v zemi funguje ještě nováček Estuario del Plat, který zahájil výrobu letos a za tři roky chce vyrábět pět až šest tun.

Přečtěte si o módní droze z Latinské Ameriky:

Halucinogenní byznys? Sjíždět se ayahuaskou je v módě

 Hotel v džungli v Peru

Čtěte dále:

Čínská chuť po víně může vyléčit závislost Chile na mědi

MMF24

Jak Číňané vytlačili Američany z Latinské Ameriky

Trumpova zeď by přehradila obchod USA s Mexikem

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).