Menu Zavřít

PŘENOSOVÁ SÍŤ DO CIZINY?

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Privatizace ČEZ

PRAHA – Prodá vláda sociální demokracie při privatizaci české elektroenergetiky (ČEZ plus šest distribučních společností) i přenosovou síť velmi vysokého napětí (ČEPS) do rukou zahraničního investora? Bude tomu tak, vycházíme–li z nejnovějšího návrhu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Grégrův resort navrhuje, aby vláda schválila privatizaci společnosti ČEZ (včetně šesti distribučních společností), a to prodejem strategickému partnerovi ve výši podílu 64,6 procenta akcií. Návrh říká, že kabinet má schválit „v návaznosti na bod III.1.a) zásadu právního, hospodářského a manažerského oddělení ČEPS, a. s., od ČEZ, a. s. .

To jednoznačně znamená, že přenosovou soustavu dostane do rukou zahraniční investor. Jako ochranu (před ním) navrhuje ministerstvo „zlatou akcii státu v podniku ČEPS a stanovami dané právo na šest členů dozorčí rady ČEPS – státních úředníků. Na vlastníka 100 procent akcií tak zbudou dvě místa v dozorčí radě… Avšak zlatá akcie již nemá podle Obchodního zákoníku žádné možnosti výrazně ovlivňovat chod firmy a každý soud ji zruší, je–li o to požádán. Tento návrh postrádá smysl. Navíc požadovaný souhlas vlády s právním, hospodářským a manažerským oddělením dcery (ČEPS) od matky (ČEZ) je zbytečný: to se již stalo vzhledem k souhlasu valné hromady společnosti ČEZ v roce 1998 a ČEPS je pochopitelně od svého založení v roce 1999 jako subjekt obchodního práva samostatnou akciovkou – tudíž právně, hospodářsky a manažersky samostatný.

Jak se měnil postoj ministerstva průmyslu a obchodu za poslední půlrok:

  1. v návrhu usnesení vlády ze dne 28. 4. 2000, který vláda projednávala 10. 5. 2000, uvádí požadavek na majetkové oddělení podniku ČEPS od firmy ČEZ (samozřejmě před privatizací společnosti ČEZ);

- v podkladech pro vládní seminář v Kolodějích (1. července 2000) je uveden prodej přenosové soustavy jako součásti podniku ČEZ bez omezení;

- v návrhu usnesení (materiál do vlády ze dne 11. 7. 2000) požaduje schválení zásady změny vlastnictví akcií ČEPS (před privatizací společnosti ČEZ, a to minimálně majoritu do rukou státu);

- v nynějším materiálu jdoucím do vlády je opět jiný návrh (viz výše).

Kdo vede ruku Grégrovým úředníkům při psaní různých návrhů, není možné zjistit. Výsledkem ale může být převzetí i ovládání páteřního nervového systému – základní infrastruktury státu – cizím investorem. To je i ve světě naprosto vyloučené.

EBF24

Přenosová síť velmi vysokého napětí umožňující přenos elektřiny v České republice je ve vlastnictví podniku ČEPS, stoprocentní dcery společnosti ČEZ. Podle nového energetického zákona garantuje ČEPS přístup třetích stran k této síti, a má tedy umožnit všem výrobcům (nejen ČEZ) přenos jejich elektřiny a všem stejné (nediskriminační) podmínky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).