Menu Zavřít

Přerovští budou vyrábět v Číně

26. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Agrofert Holding

MMF24

PRAHA (foj) - Firma Agrofert Holding koupila v Číně společnost Anhui Xinda Titanium Industry, která vyrábí titanovou bělobu. Cena transakce nebyla zveřejněna. Agrofert čínskou firmu poté, co ji ovládl, přejmenoval na Anhui Precheza Titanium Dioxide Technology. Dosavadní kapacita závodu je patnáct tisíc tun běloby ročně, Agrofert ji chce do roku 2008 navýšit až na čtyřicet tisíc tun. Agrofert koupil podnik prostřednictvím svého zastoupení v Číně, společnosti Agrofert Beijing Representative Office.
Výrobna leží ve městě Tongling ve středočínské provincii Anhui na řece Jang c´Tiang, asi 350 kilometrů od Šanghaje.
„Továrna momentálně nevyrábí, vyměňujeme čínské technické vybavení za technologie přerovské Prechezy,“ sdělil týdeníku EURO Roman Karlubík, předseda představenstva Prechezy, jež je součástí skupiny Agrofert Holding.
Celý výrobní cyklus závodu by se měl opět rozběhnout již letos počátkem srpna. Následně v letech 2007 až 2008 chce Agrofert investovat do avizovaného zvýšení kapacity a zlepšení kvality vyráběné běloby.
Titanová běloba je nejdůležitější a nejrozšířenější anorganický pigment, jehož celosvětová roční spotřeba přesahuje čtyři miliony tun. Protože má v porovnání s dalšími anorganickými pigmenty nejvyšší krycí a vyjasňovací schopnosti, používá se mimo jiné v průmyslu nátěrových a plastických hmot, potravinářství, kosmetice a gumárenském průmyslu. „Bývalé Československo patří k průkopníkům výroby titanové běloby, protože tento produkt zde byl jako ve čtvrté zemi světa v roce 1924 vyvinut. Dnes nacházíme na špičkové světové úrovni,“ dodal Karlubík.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).