Menu Zavřít

Přes 300 věřitelů a 300 milionů v závazcích po splatnosti. Soud poslal společnost Vítkovice Heavy Machinery do úpadku

19. 3. 2020
Autor: ČTK/Ožana Jaroslav

Krajský soud v Ostravě poslal strojírenskou firmu Vítkovice Heavy Machinery (VHM) do úpadku. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v Insolvenčním rejstříku, na které upozornil server e15.cz. Návrh podala sama firma, která chce reorganizaci. Výroba se minulý týden v podniku zastavila, poté co dodavatelé odpojili energie.

Společnost VHM v insolvenčním návrhu uvedla, že kvůli nedostatku prostředků není schopna plnit své závazky, má celkem 332 věřitelů a déle než 30 dnů po splatnosti závazky za více než 300 milionů korun. Celkové závazky firmy podle návrhu přesahují 1,2 miliardy korun.

Předseda představenstva VHM Jaromir Schmid minulý týden uvedl, že v podniku musí nastat zásadní restrukturalizace, při které se významně sníží počet zaměstnanců. Firma má asi 800 zaměstnanců. Podle představenstva je optimálním a jediným správným řešením situace soustředit se na perspektivní části podniku, které jsou v budoucnu schopné ziskového provozu a v rámci reorganizace si je můžou najmout nebo koupit noví investoři.

Většina výroba putovala do zahraničí

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Zhruba 80 procent výroby vyvážejí, hlavně do zemí Evropské unie. V úpadku skončily už před dvěma lety, kdy firma ještě patřila do strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka.

Během reorganizace tehdy firmu postupně převzala společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Díky tomu, že do VHM vložil peníze a zajistil její financování, mohl podnik obnovit výrobu. Nyní je většinovým vlastníkem VHM Strnadův holding CE Power Industries.

Nedořešená minulost

Důvodů proč firma znovu skončila v insolvenci, je podle představenstva více. "Společnost si s sebou nadále nesla řadu zátěží z minulosti, a to jednak splátky věřitelům z reorganizace ve výši téměř 11 milionů korun měsíčně, vysoké fixní náklady, vysokou podinvestovanost a nemožnost čerpat bankovní úvěry a záruky," uvedla firma v insolvenčním návrhu. Zákazníci se podle vedení firmy po předchozí reorganizaci a situaci podniku vraceli jen velmi opatrně a za cenu nízkých, nebo dokonce záporných marží.

EBF24

Soud uvedl, že věřitelé nyní mají dva měsíce na to, aby přihlásili své návrhy. Insolvenčním správcem jmenoval společnost Konreo, tedy stejného insolvenčního správce jako před dvěma lety. Přezkumné řízení a schůze věřitelů se bude konat v červenci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).