Menu Zavřít

Přes 400 tisíc úředníků. Fico vede Slovensko řeckou cestou, míní primátor

6. 3. 2016
Autor: ČTK

Zatímco voliči strany slovenského premiéra Roberta Fica přichystali v sobotu svému idolu další vítězství v parlamentních volbách, které však nemusí znamenat i další vládnutí, primátor západoslovenského Trenčína se obává, aby Slovensko pod Ficovou taktovkou nedospělo ke stejnému krachu jako Řecko.

„Makroekonomický pohled vládnoucího člověka je velmi zkreslený. Ekonomické výsledky země se nijak zásadně neodrážejí v životě občana, ani v lepším fungování státu. Spíše se to tady stále zhoršuje,“ řekl ČTK primátor Richard Rybníček k výčtu úspěchů, kterými předseda vlády oslňuje své voliče.

„Jsme na řecké cestě. Slovensko má více než 400 tisíc úředníků. Obrovský díl výdajů jde na množství lidí, kteří nic pro tuto zemi neprodukují,“ varuje.

V Trenčíně, který býval v éře autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara vnímán jako bašta mečiarismu, dokázal Rybníček jako nezávislý kandidát na primátora u místních voličů dvakrát vyhrát. Jakkoli se netají sympatiemi ke konzervativní pravici a liberálním receptům na slovenské neduhy. Ty zemi pod Tatrami naordinovala vláda Mečiarova nástupce a Ficova předchůdce Mikuláše Dzurindy.


Výsledky slovenských voleb: Fico přišel o většinu, překvapením je úspěch Kotleby


Nynější oslnivá makroekonomická čísla považuje primátor z velké části za dozvuk tehdejších reforem. K řešení problémů Slovenska podle něj nepomohlo, že Fico přeměnil stát v největšího zaměstnavatele v zemi.

Za „dramaticky horší“ označuje podmínky pro investory a podnikatele vinou přebujelé byrokracie a zvyšování daní a odvodů. Fico tuto kritiku sice odmítá poukazem na novou továrnu automobilky Jaguar Land Rover, ale podle Rybníčka jde o investici, kterou zaplatí slovenští poplatníci ve vládních pobídkách. „Tuto investici jsme si doslova a do písmene koupili za naše peníze a přeplatili jsme ji,“ řekl.

Kdyby ekonomika šlapala tak, jak tvrdí premiér, nemusel by si podle něj kupovat přízeň voličů vratkami údajných přeplatků za plyn, jízdným ve vlaku zdarma a podobně. „Tím dokazuje, že občan se nemá tak dobře, chybí mu peníze na živobytí, těžko dokáže uživit rodinu… Ficova politika mu bere na daních polovinu výdělku. Fico mu něco dá, aby si zobnul z koryta, ale víc sebere. Lepší je, když země funguje tak, že lidé nepotřebují milodary,“ tvrdí.

Místo uprchlíků, kterými premiér straší a které v Trenčíně ani neviděli, primátora trápí spíš to, že spousta lidí, hlavně mladých, odchází do ciziny, protože si doma nedokážou najít slušně placenou práci: „Od Směru je to absolutní farizejství,“ říká.

Pravicový slepenec

Tváří v tvář dosavadní Ficově dominanci ale pravici trápí roztříštěnost, ať už jde o konzervativní, křesťanské strany, tak o liberály, a to se do nového parlamentu dostala i krajní pravice vedená Marianem Kotlebou. Sám premiér, ovládající politický prostor od středu doleva, dosud označoval možnou alternativu ke své vládě za „pravicový slepenec“.

Rybníček považuje takovou situaci za ukázku, že systém opírající se o poměrné zastoupení stran v parlamentu nefunguje. Zatím si ale myslí, že i koaliční pravicová vláda, schopná zlepšit podmínky pro podnikání, by byla lepší než další Ficův kabinet, jakkoli schopnost povolební spolupráce pravicových uskupení „se dnes nedá odhadnout“.

Připouští ale, že Fico dokázal sjednotit levici, že není pouhým dědicem Mečiara a že Ficovo vládnutí je mnohem kultivovanější. „Ale myšlením, že vše zařídí stát, že vše musí kontrolovat stát (…), se Fico od Mečiara neliší,“ myslí si primátor.

Sám Rybníček, který si udělal jméno ozdravnými kúrami ve veřejnoprávní televizi a na radnici krajského města s 55 tisíci obyvateli, pomýšlí na vstup do vysoké politiky. Ale svůj čas vidí v dalších volbách, které by se měly konat v roce 2020.


Čtěte také:

Fico před volbami nastartoval půjčky na nájemní byty pro mladé

WT100

Volby skončily patem, hrozí ústavní krize, píšou slovenská média

Politico: Slovenský premiér je posedlý neexistujícími migranty

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).