Menu Zavřít

Přes Tchaj-wan do Číny

21. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Evropská unie Mgr.

MMF24

Zintenzivnění ekonomické spolupráce, zvýšení oboustranného exportu v hodnotě dvou miliard eur ročně, nárůst reálného HDP Evropské unie o 2,41 miliardy eur a zjednodušení bezpečného přístupu na čínský trh. Toho všeho může být dosaženo v případě uzavření Dohody o hospodářské spolupráci mezi Evropskou unií a Tchaj-wanem. Podobné argumenty předkládají tchajwanští politici, diplomaté, ale také speciální emisaři přejíždějící do Evropy přímo z Taipeie. Jejich poslání je jasné. Snažit se přesvědčit vlády členských zemí unie a Evropskou komisi o tom, že z dojednání a podpisu smlouvy budou těžit obě strany. Evropský parlament vyjádřil dohodě silnou podporu již letos v květnu rezolucí č. 76 a na půdě českého parlamentu podepsalo petici v její prospěch 129 poslanců.
„Tato dohoda má pro nás velký význam. Evropská unie je jedním z našich nejdůležitějších obchodních partnerů. Celkový objem našeho vzájemného obchodu dosáhl v loňském roce 37 miliard eur,“ uvedl pro týdeník Euro Sheng-Chung Lin, náměstek tchajwanského ministra hospodářství. Ten minulý týden navštívil Prahu, odkud letěl lobbovat do Dublinu a poté do Londýna.
Tchajwanci následují příklad Korejské republiky, jejíž dohoda o volném obchodu s EU vstoupila v platnost letos v červenci. A doufají, že důležitost Asie, Číny a samotného Tchaj-wanu, nabízejícího technicky vyspělou výrobu, ochranu duševního vlastnictví a vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, hraje v její prospěch. „Náš region neustále roste (loni rostlo HDP Tchaj-wanu o 10,88 procenta a v Číně o 10,03 procenta - pozn. red.), navíc Tchaj-wan může být velice dobrým pojítkem mezi Evropou a kontinentální Čínou,“ soudí Lin.
Díky prezidentovi Ma Jing-ťiouovi a jeho takzvané flexibilní diplomacii se vztahy ostrova s Pekingem výrazně zlepšily. Jeho administrativa uzavřela s Čínou patnáct smluv z nichž nejdůležitější je Rámcová dohoda o hospodářské spolupráci (ECFA), která vstoupila v platnost 12. září 2010. V případě exportu z Tchaj-wanu do Číny byl domluvený nulový tarif u 539 položek a u vývozu z Číny na Tchaj-wan u 267 produktů, přičemž jednání o rozšíření seznamu stále pokračují.
Také podle Martina Tlapy, náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR „může být právě ECFA dalším impulzem pro naše firmy, aby si hledaly cestu do Číny právě přes Tchaj-wan“. I když jsme liberální zemí a máme zájem na dohodách snižujících obchodní bariéry, podle náměstka Tlapy musíme být v tomto případě realisté. Odhadovat, kdy nakonec dojde k uzavření smlouvy unie s Tchaj-wanem, přirovnává k „věštění z křišťálové koule“. Plánovaná smlouva má totiž i politickou stránku odvíjející se od komplikovaných vztahů mezi Pekingem a Taipeí. (ČLR považuje Tchaj-wan za součást svého území, avšak veřejnou moc nad ostrovem nevykonává.) Podle Tchajwanců však lze v tomto případě, kdy jde především o byznys, oddělit ekonomické záležitosti od politiky a opřít se například i o členství Tchaj-wanu ve Světové obchodní organizaci, kam vstoupil v roce 2002 jako samostatné celní teritorium pod názvem Separate Customs Territory of Taiwan, Penghu, Kinmen and Matsu. Čína prozatím vůči vyjednávání Tchaj-wanu s EU nevznesla žádný protest.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).