Menu Zavřít

Přestup do vyšší ligy

16. 2. 2012
Autor: Euro.cz

Čínská společnost Sany má ve svém logu tři jedničky. A podle znalců oprávněně. Stala se prvotřídní firmou s kvalitními zaměstnanci a je v Číně jedním z největších výrobců špičkové stavební techniky. V poslední době se však netají ambicemi stát se významným globálním hráčem. V Evropě jí k tomu dosud chyběl strategický partner. Nyní několikaleté hledání skončilo – koncem ledna ohlásila spojení s německou společností Putzmeister Holding GmbH, která je špičkovým výrobcem čerpadel a omítaček na betonovou směs. Společnost Sany dosavadními úspěchy vyvrací zažité předsudky o tom, že čínské firmy jsou schopny vyrábět pouze levné věci. „Kvalita mění svět“ je jejím hlavním sloganem a v tomto případě se nejedná o prázdnou frázi. Sany se stala první čínskou firmou, která se loni propracovala mezi 500 nejlepších podniků světa v žebříčku deníku Financial Times a mezi dvoutisícovku nejlepších podle časopisu Forbes.

Od svařování k jeřábům

Činnost zahájila v roce 1989 v chudé provincii Chu-nan jako malá firma nabízející svařovací materiál. Později využila ekonomického a stavebního boomu v Číně a dnes lze vidět značku Sany především na velkých hydraulických jeřábech, pojízdných míchačkách, pumpách, silničních válcích, ale také zařízeních pro přístavy a na větrných turbínách. Doma i ve světě zaměstnává přes 70 tisíc lidí a za rok 2010 vykázala po zdanění příjem ve výši 5,5 miliardy dolarů. Ve srovnání s rokem 2009 to byl nárůst o téměř 80 procent. Ne náhodou se Liang Wen-ken, jeden z hlavních zakladatelů firmy, který je díky 58 procentům akcií také jejím majoritním vlastníkem, stal loni nejbohatším Číňanem. Jeho osobní majetek je odhadován na jedenáct miliard dolarů. Drtivá většina profitu Sany však stále vzniká v Číně, pouze pět procent vytváří jinde. Výrobní podniky založila ve Spojených státech, v Brazílii a Indii a loni otevřela výzkumné a vývojové středisko nedaleko německého Kolína nad Rýnem. „Když chceme být světovou jedničkou, musíme mít nejlepší technologie i výrobu a také inženýrské talenty,“ zdůvodňovalo tento krok vedení firmy. Z pohledu Sany šlo o největší investici v Evropě, její výše dosahovala 100 milionů eur. Na rozdíl od svého největšího domácího konkurenta, společnosti Zoomlion, která již v roce 2009 koupila italskou firmu Cifa, nebyla Sany na starém kontinentě dosud příliš známá a také zde neměla velkou prodejní a ani servisní síť. K tomu by jí mělo dopomoci ohlášené spojení s již zmiňovanou společností Putzmeister. Firma produkuje špičkové výrobky, které nechyběly při stavbě nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa v Dubaji. Loni pumpy Putzmeister využívali Japonci při chlazení jaderných reaktorů poškozené elektrárny ve Fukušimě.

MMF24

Následníka nahradili Číňané

Putzmeister má ústředí v Aichtalu nedaleko Stuttgartu, zaměstnává tři tisíce lidí a za loňský rok vykázal tržby ve výši 570 milionů eur. Sany a její menší hongkongská pobočka Citic PE Advisors zaplatí za německou firmu 360 milionů eur. Zároveň vyrovná její dluhy a zvýší hodnotu na 500 milionů eur. Sany se stane 90procentním vlastníkem a Citic získá na základě své investice desetiprocentní podíl. Po schválení veškerých procedur poputují peníze na účet dosavadního majitele – 79letého Karla Schlechta a jeho rodiny. Firmu osobně založil v roce 1958 a z 99 procent ji vlastnil, zbylé jedno procento patřilo dalším rodinným příslušníkům. Pro její prodej se rozhodl poté, co se mu nepodařilo najít schopného nástupce. „Liang Wen-ken je jedním z nejúspěšnějších čínských podnikatelů. Navíc nesdílí pouze našeho podnikatelského ducha, ale také vizi a korporátní hodnoty společnosti Putzmeister,“ uvedl na adresu šéfa Sany samotný Schlecht.

Zlatý klíček

Strategické spojení by mělo přinést oběma stranám výhody. Finanční síla a stabilita čínské společnosti má zajistit německému podniku růst a prosperitu. Číňané naopak získávají v Aichtalu nové zahraniční ústředí, odkud hodlají díky výrobkům vysoké úrovně a značce „Made in Germany“ pronikat na další světové trhy. Wen-ken potvrdil, že německá firma si zachová v rámci skupiny Sany svoji nezávislou značku a také vlastní management. Dosavadní CEO Norbert Scheuch zůstává v pozici generálního ředitele a zároveň se stane členem výkonné rady Sany. „Koupí firmy Putzmeister získává Sany zlatý klíček od evropského, amerického a indického trhu,“ říká Liu Rong, analytik společnosti China Merchants Securities. Potvrdil, že podíl čínských strojů na těchto trzích je velice nízký. Nicméně dohoda může podle něj znamenat pro čínskou stranu i jisté riziko. A tou je stagnace ekonomiky v Evropě a v USA a potenciálně i případné kulturní rozdíly.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).