Menu Zavřít

Přesun sídla SpaceX do Texasu se Muskovi může vymstít. Konkurenční startupy mu chtějí přebrat zaměstnance

19. 7. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Americký podnikatel Elon Musk plánuje přesunout sídlo své vesmírné společnosti SpaceX a sociální sítě X z americké Kalifornie do Texasu
  • Další vesmírné startupy chtějí této situace využít a na zaměstnance SpaceX apelují, aby se k nim přidali
  • Třeba šéf francouzské společnosti Latitude, která vyrábí vesmírné rakety, nabídl inženýrům pracujícím pro Muska 12 lahví šampaňského, pokud změní zaměstnání

Elon Musk nedávno oznámil, že chce přestěhovat sídlo společnosti SpaceX a sociální sítě X z amerického státu Kalifornie do Texasu. Důvodem tohoto kroku má být nový kalifornský zákon, který má chránit studenty, jež by mohli být ohroženi kvůli své genderové identitě nebo sexuální orientaci. Podle Muska ovšem nařízení tohoto druhu spíše donutí rodiny a společnosti k tomu, aby Kalifornii opustily.

Přesunout sídla dvou velkých firem o několik tisíc kilometrů bude samozřejmě finančně velmi nákladné, Musk se ale kvůli tomu může dostat do ještě větších potíží. Někteří jeho konkurenti totiž podle Business Insideru vycítili příležitost, a tak se mu snaží přetáhnout pracovníky, kteří často mají velmi cenné zkušenosti a znalosti.

Postaráme se o všechno, slibuje konkurence

Nejméně dvě vesmírné společnosti už tedy vyzvaly stávající zaměstnance SpaceX, kteří přemýšlejí o změně, aby se k nim připojili. Jednou z těchto firem je francouzský raketový startup Latitude. Jeho generální ředitel Stanislas Maximin svou výzvu zveřejnil na sociální síti X, kde Musk přesun obou firem oznámil.

„Zaměstnanci SpaceX, kteří nesouhlasí s těmito hodnotami a chtějí se připojit k inkluzivní a vysoce ambiciózní raketové společnosti ve skvělém živoucím městě poblíž Paříže, mi můžou poslat soukromou zprávu,“ napsal Maximin v příspěvku na X.

Umělá inteligence nám vezme veškerou práci, domnívá se Elon Musk. Být zaměstnaný bude podle něj jen pouhou možností
Přečtěte si také:

Umělá inteligence nám vezme veškerou práci, domnívá se Elon Musk. Být zaměstnaný bude podle něj jen pouhou možností

Šéf společnosti Latitude navíc případným zájemcům slíbil, že se bude snažit, aby pro ně bylo stěhování do zahraničí co možná nejsnadnější. „Postaráme se za vás o všechno – o stěhování, víza, plnou zdravotní péči, váš dům nebo byt či o nalezení práce pro vašeho partnera. Pár lidí už se odhodlalo a mou nabídku přijalo, přidejte se k nim!“ doplnil Maximin, jenž zároveň dodal, že nabídne 12 lahví šampaňského každému inženýrovi, který pro něj začne pracovat.

SpaceX vesmírnému průmyslu dominuje

Na Muskovo oznámení o přesunu sídla SpaceX zareagovala také další konkurenční společnost, AstroForge, což je startup zabývající se těžbou asteroidů. Ten na svém profilu na X sdílel původní Muskův příspěvek, k němuž doplnil výzvu pro jeho nespokojené zaměstnance.

„Najímáme nové pracovníky a nacházíme se v kalifornském Seal Beach,“ uvedla společnost. Právě lokalita jejího sídla může být pro potenciální „přeběhlíky“ důležitá, protože firma má své ředitelství jen necelou půlhodinu jízdy autem od SpaceX. To by mohlo být lákavé obzvláště pro zaměstnance, kteří se nechtějí stěhovat.

KL24

Elone, Starship přistál. Muskova SpaceX má za sebou další historický milník, jeho nová raketa se poprvé úspěšně vrátila na Zem
Přečtěte si také:

Elone, Starship přistál. Muskova SpaceX má za sebou další historický milník, jeho nová raketa se poprvé úspěšně vrátila na Zem

Zda budou mít výzvy konkurentů nějaký dopad na fungování SpaceX, je zatím těžké odhadnout. Faktem totiž zůstává, že Muskova společnost aktuálně dominuje celému vesmírnému průmyslu a loni provedla mnohem více startů než kdokoliv jiný.

SpaceX ale zároveň v posledních letech čelí kritice kvůli své firemní kultuře. Někteří bývalí zaměstnanci dokonce společnost nedávno zažalovali, protože byli údajně vyhozeni za to, že vystupovali proti nepřátelskému a misogynnímu pracovnímu prostředí. Je tedy možné, že aspoň o pár zaměstnanců Elon Musk skutečně přijde.

  • Našli jste v článku chybu?