Menu Zavřít

Přetahovaná o evropskou Gigafactory: do hry vstupuje Maďarsko

14. 3. 2017
Autor: Tesla

O obří továrnu Gigafactory americké automobilky Tesla projevilo zájem Maďarsko. Postavilo se tak do řady států, které o obří projekt v hodnotě 5 miliard eur (135 miliard korun) stojí. Podle dřívějších informací se k nim řadí i Česko.

S informací o možném zájmu Maďarska o vybudování Gigafactory na svém území přišel byznysový server Porfolio.hu. Místní ministerstvo zahraničí mu jednání s automobilkou Tesla nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo. Zároveň připomnělo výhody, které by mohlo americkou expandující společnost přilákat do země: kromě rozvinuté výrobní infrastruktury také zkušenosti zahraničních firem, které v zemi už své továrny mají.

Maďarské ministerstvo zahraničí už se podle všeho zabývá i možnostmi, jak zájem Tesly ještě více podpořit. Zmiňuje například finanční podporu projektu až do padesáti procent jeho hodnoty, v souladu s evropskými zákony. Maďarská vláda takové řešení obvykle realizuje buď finanční pobídkou, nebo slevou na dani.

V současné době staví Tesla svou první Gigafactory v americkém státě Nevada. Ve stále nedokončené stavbě už pracuje na výrobě baterií. Na místě už má tisíc stálých zaměstnanců a další bude přibírat. Původně se očekávalo, že její obří projekt vytvoří 6500 pracovních míst, nakonec jich ale bude až 10 tisíc.

Evropská verze Gigafactory je ve fázi příprav. Zakladatel automobilky Elon Musk zatím pouze předestřel svůj nápad a nyní čeká na co nejvýhodnější nabídky. Stejnou taktiku zvolil i v případě americké továrny a nakonec se dočkal pobídky od státu Nevada v celkové výši 1,3 miliardy dolarů, především v podobě daňových úlev. O realizaci evropského projektu, který by měl stát 5 miliard eur a přímo či nepřímo vytvořit až 17 tisíc pracovních míst, údajně stojí i Česká republika, které má kromě jiného hrát do karet levná pracovní síla a velká zásoba lithia v Krušných horách.


Hodnota Tesly stíhá největší automobilky. Přečtěte si více:

Továrna Tesly v Kalifornii


„Podporujeme každou investici, která do České republiky přivede výrobu s vysokou přidanou hodnotou, solidními platy, a to především do sociálně postižených oblastí,“ uvedl pro Euro.cz už na konci minulého roku mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba s tím, že ministerstvo nebude komentovat investiční záměry do té doby, než začnou nabývat reálných obrysů.

Velkým konkurentem Česka by mohlo být Portugalsko, které má šestou největší zásobu lithia na světě. Portugalská vláda o svém zájmu dokonce otevřeně hovoří a podniká aktivní kroky. Místní ministerstvo pro energetiku už nechalo sestavit specializovaný tým, který kromě sepisování zásob lithia pracuje na konkrétním plánu případné realizace projektu.

Kromě zmíněných států by mezi kandidáty na výstavbu Gigafactory měly být ještě Polsko, Švédsko, Francie, Rumunsko či Litva.

CIF24

Přečtěte si o dalších aktivitách Elona Muska:

Muskova vize: Lidé se musí spojit se stroji, jinak budou bezvýznamní

Nový Muskův projekt: tunelem chce zrychlit dopravu v Los Angeles

SpaceX dopraví dva lidi k Měsíci. Už příští rok

Elon Musk dobývá vesmír. I přes internet

 Šéf Tesla Motors a SpaceX Elon Musk


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).