Menu Zavřít

PŘETAHOVÁNÍ O DAEWOO

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ford a GM

Americká automobilka číslo dvě Ford minulý týden oznámila, že se hodlá zúčastnit aukce o zadluženou jihokorejskou automobilku Daewoo. Stejně tak i její větší konkurent General Motors, který hodlá za Daewoo nabídnout šest miliard dolarů. Zájem m á i německý DaimlerChrysler. Pozvánku na aukci od firmy Daewoo však dostalo celkem deset potenciálních zájemců, mimo jiné italský Fiat a německý Volkswagen. Jejich reakce zatím nejsou známy.

Kdyby se Fordu podařilo v aukci Daewoo získat, stal by se skoro jistě největší automobilkou na světě. „Raději bychom pokračovali samostatně, necháváme však otevřené dveře všem možnostem, připustil mluvčí Fordu a dodal, že jeho společnost by m ěla zájem o kontrolní podíl.

CIF24

Rozhodnutí o účasti v aukci může vést k silnému přetahování mezi Fordem a společností General Motors, která vloni s Daewoo podepsala dohodu o investicích. GM stejně jako Ford v posledních letech čile nakupuje, investuj e a uzavírá aliance. Podle zpravodajství CNN je druhý největší jihokorejský výrobce aut pro oba americké konkurenty hodně atraktivní navzdory svým ztrátám a dluhu, neboť je branou na důležitý asijský automobilový trh. Samotná Korea je šestým ne jvětším automobilovým trhem na světě. Daewoo se svými levnými auty je dobrou základnou k expanzi do dalších asijských zemí včetně Číny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).