Menu Zavřít

Převlékání Mánesu

18. 12. 2009
Autor: Euro.cz

EURO light

EBF24

Nadace českého výtvarného umění představila plány na komplexní rekonstrukci jedné z dominant pražských nábřeží, výstavní síně Mánes. Projekt ateliéru HMArchitekti by měl ojedinělou stavbu architekta Otakara Novotného funkčně navrátit do doby největší slávy budovy ve 30. letech minulého století. Na počátku 21. století to znamená vytvořit kultivované kulturní centrum na unikátním místě v sousedství Národního divadla a Tančícího domu se zázemím Žofína.
Středobodem bezbariérové budovy zůstane výstavní síň, kterou doplní nejmoderněji vybavené multifunkční prostory, obnovena má být restaurace s unikátním malovaným Fillovým stropem a terasou otevřenou na Žofínský ostrov.
Gastronomický koncept Mánesa vzniká ve spolupráci s M-Ambiente System Gastronomie. Nový komplexní grafický styl vytvořilo Studio Najbrt, konzultantem pro specifické otázky rekonstrukce, vybavení a provozu výstavní síně je ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma.
Odhadované náklady ve výši 100 milionů korun hodlá nadace z valné části financovat z vlastních zdrojů, například prodejem děl ze svých sbírek v aukcích. Vedle toho však hledá případné spoluinvestory. Rekonstrukci nadace plánuje na léta 2010 a 2011.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).