Menu Zavřít

Převoz eura ve velkém stylu

31. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Na Slovensku doprovází kolony s novou měnou i armáda

Kdo v průběhu posledních týdnů jel po některé ze slovenských dálnic směrem na Bratislavu, mohl být svědkem scény budící respekt. Nad projíždějícími auty v nízké výšce krouží plně vyzbrojený vojenský vrtulník Mi-24 známý ze sovětské invaze do Afghánistánu počátkem osmdesátých let. Jen co se řidič vzpamatuje z faktu, že mu těsně nad hlavou létá útočná helikoptéra, může si povšimnout také rozsáhlé kolony. Nejen vrtulník, ale také šestice policejních automobilů s rozsvícenými modročervenými majáky totiž pouze doprovází velký kamion. Ten je ze všech stran chráněn nejen auty včetně několika neprůstřelných terénních vozů, ale také speciální policejní jednotkou, která v těchto vozidlech sedí. Tak takhle vypadají stamiliony eur putující do země.
Slovensko, které od příštího roku začíná používat jako platidlo jednotnou evropskou měnu, bude celý podzim a zimu dopravovat do země stovky tun peněz. Ty se vozí z Rakouska, které svým sousedům zapůjčí 188 milionů kusů bankovek v celkové hodnotě sedmi miliard eur. Dalších 167 milionů eur se bude přepravovat v podobě mincí, které se razí ve slovenské Kremnici. Zorganizovat tyto převozy je logisticky mimořádně náročné, protože miliardy eur se musí dopravit nejen do Národní banky Slovenska, ale také do jednotlivých komerčních bank v zemi. Podle vyjádření viceprezidenta slovenské policie Stanislava Jankoviče pro veřejnoprávní televizi se uskuteční asi 220 podobných přeprav, které provede několik speciálně upravených kamionů s nosností 12 až 22 tun. Po dobu převozu peněz budou uzavřeny i některé úseky silnic.
Miliardy eur v hotovosti mohou představovat velkou výzvu i pro organizované lupičské bandy, a proto berou slovenské úřady bezpečnost celé akce velmi vážně. „Evropská měna je zajímavá i pro sofistikované zahraniční pachatele,“ potvrdil pro deník Sme velitel speciálního policejního útvaru Igor Matiašovský. Vedle jeho jednotky proto peníze hlídají také kolegové z rakouských speciálních jednotek a možná dojde i na vojáky. Ministr vnitra totiž potvrdil, že bude-li to nutné, bude nasazen také elitní 5. pluk zvláštního určení slovenské armády. Policie navíc dostala pro hlídání transportů nové vybavení. Za peníze centrální banky přibylo šest obrněných terénních vozů, moderní spojovací a informační technika a špičkové samopaly a pistole, to vše v hodnotě 62 milionů slovenských korun. Dovezením eura do země ale akce nekončí; počátkem příštího roku totiž začne druhá část celé operace, kterou je stahování slovenských korun z oběhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).