Menu Zavřít

Převzetí policie a nové volby. Madrid má plán pro Katalánsko

20. 10. 2017
Autor: čtk

Španělská vláda zřejmě v rámci omezení autonomie Katalánska převezme velení katalánské policie. Řekl to člen vedení vládní Lidové strany Fernando Martínez-Maíllo. Katalánská vláda má podle něj ještě čas vývoj zvrátit, a to do konce příštího týdne, kdy bude omezení autonomie schvalovat španělský Senát. Cílem dočasného omezení autonomie budou nové volby v regionu. Ty by se mohly konat v lednu.

Španělská politička a tajemnice španělských socialistů Carmen Calvová dnes v televizi uvedla, že v rámci omezení autonomie Madrid zřejmě převezme i kontrolu nad katalánskou televizí TV3 a nad vládním rozpočtem. „Vláda, média a bezpečnostní složky musí být neutrální,“ prohlásila Calvová, která se podle katalánského tisku zúčastnila jednání socialistů s vládou o návrhu na omezení autonomie. Na otázku televizní moderátorky, zda „neutralita médií“ znamená kontrolu nad televizí TV3, Calvová odpověděla: „samozřejmě“. Podle ní je nutné, aby nevznikl podobný „chaos“, jako byl prý při referendu 1. října.

Jeden z lídrů vládních lidovců Martínez předpokládá, že kompetence bezpečnostních složek, které nyní spadají pod katalánské ministerstvo vnitra, přejdou na španělskou vládu, respektive španělské ministerstvo vnitra. Už dříve média psala i o tom, že Madrid převezme fiskální pravomoci nad Katalánskem, k čemuž už částečně sáhl v létě.

Konkrétní opatření zaměřená na omezení katalánské autonomie bude španělská vláda projednávat na sobotní mimořádné schůzi. Rozhodla se tak poté, co katalánský premiér Carles Puigdemont ve čtvrtek opět pohrozil vyhlášením nezávislosti, zároveň ale vyzval Madrid k dialogu. Člen vedení lidovců Martínez dnes uvedl, že katalánská vláda se omezení pravomocí může ještě vyhnout, pokud do týdne, než rozhodne Senát, přestane porušovat ústavu a vyhlásí předčasné regionální volby.

To ale dnes odmítl místopředseda katalánské vlády Oriol Junqueras. „Svolání voleb není nejlepší možnost dalšího postupu. Máme mandát z referenda 1. října a ten naplníme,“ napsal Junqueras na twitteru s odkazem na referendum o nezávislosti.

„Žijeme ve státě, kde korupčníci jsou na svobodě a Jordi Cuixart a Jordi Sánchez ve vězení. Nejlepší možností je nová republika,“ uvedl také Junqueras s připomínkou dvou separatistických lídrů, kteří jsou ve vazbě od pondělka kvůli obvinění ze vzpoury. Té se měli dopustit organizováním protestů 20. září, které svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Za propuštění Cuixarta a Sáncheze se už několik dní konají v Barceloně manifestace. Dnes zahájily organizace Katalánské národní shromáždění (ANC) a Òmnium Cultural, jejichž dva šéfové jsou ve vazbě, akci #laforcadelagent (Síla lidí). Dnes například mají lidé ukázat svou sílu tím, že budou vybírat své peníze z velkých bank v Katalánsku (především tak měli učinit mezi 8. a 9. hodinou). Klienti bank Banco Sabadell a CaixaBank měli tímto způsobem vyjádřit svůj nesouhlas s přesunem sídla obou finančních ústavů mimo Katalánsko, k němuž se jejich vedení rozhodla kvůli obavám z nejisté situace v případě nezávislosti regionu.

MMF24

Nové volby, které by vyhlásil Madrid po převzetí autonomie, by se mohly konat v lednu. Prohlásila to dnes socialistická politička Carmen Calvová, podle níž se na tom dohodla lidovecká vláda se socialisty.

O situaci v Katalánsku dále čtěte:

Desetitisíce Katalánců protestovaly proti uvěznění lídrů separatistů

Nezávislost vyhlásím, ale až po jednání s Madridem, řekl Puigdemont

Katalánci oznámili oficiální výsledky referenda: 90 procent pro nezávislost

Komentář: Vzkaz z Barcelony

Nezávislost není pro každého. Katalánsko může postihnout odchod firem

Katalánci přišli o nejsilnější hlas. Vzali jim fotbal

Španělsko zadrželo katalánské lídry. Puigdemont je prohlásil za politické vězně

Z Katalánska chce přesídlit už bezmála 700 firem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).