Menu Zavřít

Prezentace síly. KLDR uspořádala den před začátkem Her vojenskou přehlídku

8. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz / AFP PHOTO / KCTV

Severní Korea uspořádala v Pchjongjangu vojenskou přehlídku k 70. výročí vytvoření své stálé armády. Podle jihokorejských médií bylo defilé vpředvečer zahájení zimní olympiády v Jižní Koreji menší než v minulých letech a také ho tentokrát nepřenášela živě místní média. Severokorejská armáda na přehlídce nicméně znovu předvedla své mezikontinentální balistické rakety.

Agentura AP uvedla, že k vidění byly nejmocnější severokorejské strategické zbraně, pravděpodobně včetně raket dlouhého doletu Hwasong-14 a Hwasong-15. Analytici se domnívají, že tyto rakety, které KLDR loni třikrát úspěšně otestovala, jsou potenciálně schopné dosáhnout pevninské území Spojených států.

Předvedena byla patrně také raketa středního doletu Hwasong-12, kterou Severní Korea loni dvakrát pokusně odpálila přes japonské území.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v projevu na přehlídce označil KLDR, která disponuje rovněž jadernými zbraněmi, za „vojenskou mocnost světového formátu, navzdory těm nejhorším sankcím“.

Armádu své země Kim vyzval, aby se udržovala ve stavu vysoké bojové připravenosti tváří v tvář Spojeným státům a jejich následovníkům. „Dokud bude na Zemi přetrvávat imperialismus a pokračovat nepřátelská politika USA vůči KLDR, poslání naší armády, jímž je ochrana naší země, lidu a míru, se nezmění,“ dodal Kim.


Přečtěte si esej Daniela Deyla:

Korejská hra na kuřátko

 Kim Čong-un


Jihokorejské zdroje uvedly, že přehlídky se buď jako přímí účastníci, nebo jako diváci zúčastnily desítky tisíc lidí. Vidět bylo i tanky a další vojenská vozidla.

Když Pchjongjang pořádal přehlídku loni v dubnu, přenášela ji živě severokorejská televize. Pozvány byly také stovky zahraničních novinářů. Tentokrát se však zprávy o přehlídce objevily až po jejím skončení.

Přehlídka se konala den před zahájením zimních olympijských her v Jižní Koreji. KLDR na olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu vyslala svou delegaci a oznámení o severokorejské účasti na olympiádě snížilo napětí na Korejském poloostrově po opakovaných severokorejských raketových a jaderných testech.

KL24

Analytici citovaní agenturou AFP uvedli, že Severní Korea chce dvojím přístupem potvrdit svůj status „de facto jaderného státu“, aby si vymohla zmírnění mezinárodních sankcí a rozeštvala dlouhodobé spojence Jižní Koreu a USA.

Čtěte také:

Trump je ochoten jednat s Kimem. Má podmínky, které ale neprozradil

Odpalovací tlačítko k jaderným zbraním mám na stole, pohrozil Kim

Jednání Korejí: KLDR obnoví vojenskou linku s Jižní Koreou, na olympiádu pošle delegaci

Studená válka 2.0: Čína chce v jaderném zbrojení držet krok


  • Našli jste v článku chybu?