Menu Zavřít

Prezident Chávez chce kontrolu i nad těžbou plynu

12. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Venezuela

Venezuelský prezident Hugo Chávez doporučil, aby stát získal kontrolu nad projekty v oblasti těžby zemního plynu. Jde o další z kroků, jejichž cílem je převzít státní dozor nad silným energetickým sektorem. Uvedla to ČTK s odvoláním na informace agentury Reuters.
Venezuele, která je čtvrtým největším vývozcem ropy do USA, se podařilo zvýšit příjmy z energetických operací díky zvýšení daní a převzetí někdejších soukromých operací pod dohled státu. Ropný sektor již má jihoamerická země pod kontrolou, Chávez se proto rozhodl zaměřit i na plyn.
Státní kontrola plynárenských operací si vynutí přepsání smluv s velkými firmami, jako jsou americký Chevron či norský Statoil. Tyto společnosti nyní disponují dohodami, které jim umožňují vlastnit v plynárenských projektech podíl minimálně 65 procent.
Chávezovo prohlášení přišlo dva dny po oznámení, že plánuje znárodnění hlavní venezuelské telekomunikační společnosti a několika energetických firem. Prezident také sdělil, že svou vlast povede k přeměně na socialistickou republiku, která se bude řídit Marxovými a Leninovými idejemi.

  • Našli jste v článku chybu?