Menu Zavřít

Prezidentské překvapení

17. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Guvernérem s největší pravděpodobností zůstane Zdeněk Tůma

O novém guvernérovi České národní banky a dalších třech členech bankovní rady má už prezident jasno. Václav Klaus to týdeníku EURO potvrdil, nicméně prohlásil, že ještě není přesně neví, kdy své rozhodnutí oznámí. Na jedné straně nechce zbytečně prodlužovat nejistotu, na straně druhé mandát dosavadních členů končí až v únoru, a zveřejnění informace, kteří z nich funkci po tomto datu opustí, by mohlo ovlivnit rozhodování bankovní rady. Dobře informovaní lidé se shodují v tom, že nové členy bankovní rady jmenuje prezident až koncem ledna. A na otázku, kdo nakonec uspěl, Václav Klaus s úsměvem odpovídá: „Bude to překvapení“.

Kontinuita.

Oním překvapením má být zřejmě to, že v guvernérském křesle zůstane sedět Zdeněk Tůma. Ten se setkal s prezidentem v říjnu a sdělil mu, že má zájem pokračovat ve funkci. Tuto informaci potvrdilo několik zdrojů týdeníku EURO, sám Tůma však říká, že od října s prezidentem na toto téma nehovořil. Klaus přitom před šesti lety kritizoval tehdejší volbu prezidenta Havla a obecně se čekalo, že guvernéra vymění. Ještě v létě prohlásil: „Mám stále problém s jistou necitlivostí chování naší centrální banky vůči této specifické ekonomice. Že by její politika dlouhodobě znamenala usnadňování naší konvergence k evropským zemím, to říci nemohu.“ (EURO 33-34/2004)
Odborná veřejnost poté naopak vyjadřovala spokojenost s fungováním bankovní rady a oceňovala zejména guvernéra Tůmu. Klausovi však v jeho rozhodování šlo i o zachování kontinuity, a tak nakonec patrně převážila nesporná Tůmova kompetence nad skutečností, že názory našeho nejvyššího bankéře na měnovou politiku jsou sice nikoli zásadně, ale přece jen o málo jiné než názory prezidenta.

EBF24

Konzultace o prověrkách.

Další informace říkají, že by Tůmu v bankovní radě mohli doplnit Miroslav Singer z PricewaterhouseCoopers, Robert Holman z Vysoké školy ekonomické nebo bývalý šéf České konsolidační agentury Pavel Řežábek. Ten se nedávno vrátil ze stáže v Evropské investiční bance. To jsou nyní nejpravděpodobnější kandidáti, nejsou to však jediná jména, která stále padají. Například horkým kandidátem je také Kamil Janáček, hlavní ekonom Komerční banky, který má podobně jako zmíněný Robert Holman k prezidentovi názorově velmi blízko. Čekalo se rovněž, že v bankovní radě by mohl zůstat Pavel Štěpánek, který před nástupem do ČNB pracoval dlouho na ministerstvu financí a měl k nynějšímu prezidentovi rovněž velmi blízko.
Kromě toho prezident slíbil, že svou nominaci bude konzultovat s předsedou vlády a ministrem financí. „Nekonzultovat tuto věc by bylo opravdu nesmyslem,“ řekl týdeníku EURO v srpnovém rozhovoru. Premiér Stanislav Gross - jak říkají již zveřejněné informací - dokonce nabídl prezidentovi dva své kandidáty. Šlo o bývalého předsedu výkonného výboru Fondu národního majetku Jiřího Havla, který nyní působí na fakultě sociálních věd, a Zdeňka Hrubého, náměstka ministra financí, který získal solidní kredit jako šéf organizačního výboru pražského výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000.
Na základě dostupných informací se však zdá, že konzultace se sice konat budou, ale z Grossových kandidátů nemá šanci ani jeden. Klausovým úmyslem však nepochybně bude se s premiérem dohodnout, a nebude chtít jít do otevřeného střetu. A to nejen proto, že v minulosti vždy tvrdil, že vedení centrální banky by mělo být vybíráno v konsenzu s vládou, ale také kvůli tomu, že jím jmenované osoby potřebují získat bezpečnostní prověrku, a to ve zkráceném řízení. Vzhledem k posledním zkušenostem s fungováním a nezávislostí bezpečnostních struktur není vyloučeno, že by mohlo dojít přinejmenším k protahování prověrek u kandidátů, kteří by se vládě nezdáli. Bez problému s prověrkami jsou momentálně jen Zdeněk Tůma a Pavel Řežábek, kteří byli již prověřeni ve svých dosavadních funkcích.

Žádná revoluce.

A tak se zatím zdá jisté, že v únoru příštího roku ve funkcích skončí viceguvernér Oldřich Dědek a Pavel Racocha. V prosinci se navíc musí rozhodout o setrvání či výměně dalších dvou členů rady, a to Michaely Erbenové a Jana Fraita. Do roku 2008 tak má v tomto okamžiku jistý mandát jen viceguvernér Luděk Niedermayer.
S tím, že by se od února nějak radikálně změnila měnová politika, asi nelze počítat. Dosavadní členové rady i lidé nově nominovaní Klausem budou k předpokládanému zvyšování úrokových sazeb přistupovat velmi opatrně a rozhodně nebudou závodit ve stlačování inflace. Ti, kteří budou jmenováni do funkcí v únoru, však mohou být v čele ČNB v okamžiku, kdy z našich peněženek zmizí koruna a nahradí ji euro. Z dostupných informaci ale vyplývá, že žádný z nich opravdu, ale opravdu, nebude nějakým euronadšencem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).