Menu Zavřít

PŘEŽITÍ NA DOSAH

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Motokov nakonec dostane za akcie místo koruny přes třicet milionů

Přetahovaná o osud brněnského výrobce traktorů je u konce. Revitalizační agentura se dohodla s většinovým vlastníkem Zetoru Motokovem International a odkoupí od něj akcie ještě před valnou hromadou, která se má konat již v pátek 23. června. Motokov přitom dostane za akcie více než korunu, jak dlouho Revitalizační agentura hrozila. Podle informací týdeníku EURO dosáhne cena balíku akcií 31 milionů korun, což je sice mnohem méně než několikasetmilionová suma, kterou šéf Motokovu René Kraus požadoval na počátku, přesto je to zřetelně více, než činí hodnota akcií. Ta je ve skutečnosti výrazně záporná. Vlastní jmění totiž již na konci loňského roku pokleslo na minus dvě stě padesát milionů korun. Motokov tak vlastně dostává jakési výpalné za to, že dovolí státu, aby firmu zachránil. Kromě toho by mu měly být poskytnuty záruky, že Zetor bude v budoucnu exportovat svou produkci přes zahraniční afilace Motokovu.

Po pravdě řečeno zde nejde fakticky o ústupek státní agentury, neboť bez afilací by se sotva podařilo obnovit odbyt traktorů na zahraničních trzích. I tak bude návrat velmi obtížný. Firma už řadu měsíců vyrábí jen náhradní díly a letošní rok je fakticky ztracen. Odhady ukazují, že letos by se mohlo vyrobit maximálně čtyři tisíce traktorů. Dřívější výpočty dokazovaly, že Zetor může být po redukci svých kapacit ziskový zhruba od hranice sedmi tisíc prodaných traktorů za rok. Přitom se však počítá se značným objemem výroby náhradních dílů. Po světě nyní jezdí zhruba čtyři sta padesát tisíc strojů se značkou Zetor. Ty potřebují každý rok objem dílů odpovídající deseti procentům provozovaných traktorů.

Zajistit novou výrobu by měly provozní prostředky dodané firmou RA Traktor, dceřinou společností Revitalizační agentury. Podle rozhodnutí vlády by na provozní financování mělo přijít sedm set miliard korun a podobně jako ve Vítkovicích, kde výrobu financuje společnost Osinek, by zpracovávaný materiál byl od počátku do konce ve vlastnictví RA Traktor. Vítkovický mustr však platí i v dalších ohledech. Provozní financování totiž obnoví výrobu, ale nezajistí dlouhodobou existenci firmy. To se může stát až po zásadní restrukturalizaci firmy, která je podmíněná stejně jako ve Vítkovicích vyrovnáním s věřiteli. Mezi nimi má největší pohledávku Konsolidační banka (KoB). Jde zhruba o tři miliardy korun a lze očekávat, že po snížení základního jmění na nadcházející valné hromadě bude KoB svou pohledávku kapitalizovat. Hodně přes půl miliardy dluží Zetor svým dodavatelům, kteří se budou muset smířit s tím, že se dostanou k penězům teprve v průběhu mimosoudního vyrovnání a na úrovni zlomku původní hodnoty. Novela zákona o konkursu a vyrovnání umožňuje uspokojit věřitele již pouze z třiceti procent. I tak je to několikanásobně více, než by dostali v případě prohlášení konkursu. Zhruba sto dvacet milionů ale dluží podnik svým zaměstnancům, také oni se však dočkají svých peněz až v průběhu vyrovnání.

MMF24

Lze konstatovat, že půl roku trvající odpor Motokovu ustoupit a akceptovat ztrátu, kterou z transakce utrpí, zvýšil cenu záchrany především tím, že Zetor propásl šanci využít letošní prodejní sezonu, a inkasuje tudíž i za letošní rok značnou ztrátu. Výroba se podle optimistických předpokladů rozeběhne na přelomu července a srpna, což znamená nepochybně setrvání v červených číslech.

Pro kolik lidí bude nakonec v Zetoru práce, se teprve uvidí. Zatím chodí do fabriky šestnáct stovek ze zhruba 2800 zaměstnanců. Pozorovatelé upozorňují, že jejich struktura je nevyhovující a počet traktorů, který najde odbyt, by mělo zvládnout vyrobit mnohem méně lidí. Celková kapacita továrny dosahuje zhruba dvaceti tisíc kusů zetorů. Od roku 1995 jich však sjelo z linky maximálně třináct tisíc v roce 1997. Zatímco ekonomové proto mluví o propouštění, odboráři o něm nechtějí ani slyšet a tvrdí, že po náběhu výroby budou muset naopak nabírat některé profese. Problém je patrně v tom, že zatímco většina výrobců traktorů montuje stroje z nakoupených komponentů, v Zetoru vyrábějí vše prakticky od šroubku. Věcná restrukturalizace už ovšem bude patrně na novém vlastníkovi. O čistý a ozdravený Zetor by zájem nepochybně byl. Již v březnu jednal Motokov s významnou tureckou firmou, které končí licence na výrobu a prodej traktorů Ferguson, a tak hledá náhradní produkt. Pozornost zájemců patrně vzroste okamžitě po valné hromadě a vyhlášení záměrů v restrukturalizaci firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).