Menu Zavřít

Příběh světského mnicha

16. 12. 2004
Autor: Euro.cz

O zákazníky nemá bývalý kanovník nouzi

Nestává se, že by osudy církevních činitelů přitahovaly zájem veřejnosti. Média si nanejvýš vychutnají občasné morální či ekonomické poklesky duchovních. I proto je příběh benediktinského mnicha Anselma Bilgriho (51) výjimečný - někdejší hospodářský správce kláštera Andechs u Mnichova dostává až tři žádosti o interview denně. Kromě místních sdělovacích prostředků se o něj zajímají i renomovaná periodika, jako je Spiegel, Financial Times Deutschland či Süddeutsche Zeitung. Týdeník EURO o podnikatelských úspěších mnichů informoval zhruba před rokem a půl (EURO 16/2003). Když jsme tehdy Andechs opouštěli, zdálo se vše být v nejlepším pořádku. Klášter prosperoval a díky obratnému Bilgriho vedení dosahoval ročního obratu 22 milionů eur. Kromě tradičního podnikání - vaření piva a pohostinství - začal expandovat i do oborů s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou semináře pro manažery. Nyní je vše jinak, Bilgri se stal podílníkem firmy Anselm Bilgri & Partner (AB&P) a zpět do Andechsu, i když zde strávil 25 let svého života, se rozhodně vracet nehodlá.

Kdo bude opatem?

Odchod Bilgriho z Andechsu má kořeny v loňském červenci. Tehdejší představený kláštera kvůli věku odstoupil a bylo třeba zvolit nového opata. „Byli dva kandidáti: Anselm Bilgri a Johannes Eckert. Prosadil se druhý jmenovaný a na Andechsu začaly změny. Eckert ustavil páteru Anselmovi tři dohlížitele. Postupně docházelo k omezování jeho vlivu a v takové atmosféře klesala Bilgriho chuť v klášteře zůstat. Počátkem tohoto roku si proto vzal šest měsíců volna na rozmyšlenou,“ tvrdí někdejší tiskový mluvčí kláštera a nynější Bilgriho společník v AB&P Jürgen Schott. „Tým spolubratří jsem ustavil na přání samotného otce Anselma, Měli mu odlehčit od každodenních úkolů hospodářského vedení kláštera,“ nesouhlasí Eckert. Oddychový čas vypršel v polovině října. Mezitím ale nový opat zakázal do kláštera vstup Bilgriho spolupracovníkům Stephanu Heinlemu a Konrádu Stadlerovi, s nimiž Bilgri pořádal v klášteře zmíněné semináře. Následovala výpověď pro Schotta kvůli podezření z údajné zpronevěry. „Udělali vše, aby otce Anselma a jeho způsob vedení kláštera zdiskreditovali. Německá média konflikt pojala tak, že otec Bilgri představoval liberální politiku a opat Eckert chtěl čistě spirituální centrum. To není pravda - ve sporu šlo především o závist a moc. Nový opat se nedokázal srovnat se silnou osobností pátera Anselma,“ říká Schott. Za těchto podmínek se Bilgri odmítl vrátit do kláštera a v červenci založil firmu Anselm Bilgri & Partner.

Gastronomické intermezzo.

Andechské drama mezitím pokračovalo a v srpnu byla vyhlášena platební neschopnost společnosti Kloster Andechs Gastronomie, která provozovala franšízovou síť restaurací pod značkou Der Andechser. Klášter zde držel 42 procent základního kapitálu. „Gastronomie byla zdravá společnost. Bohužel pan Eckert úplně nepochopil ekonomický model, na kterém firma fungovala, a z pozice předsedy dozorčí rady zakázal další rozšiřování sítě restaurací. Těch bylo nyní deset a ekonomická soběstačnost konceptu vyžaduje dvacet jednotek. Přitom zájemci byli,“ říká Bilgri. Za pravdu mu dává to, že firmu mezitím převzal z rukou konkursního správce původní spolupodílník Rainer Staiger, který celý podnik pod stejným názvem obnovil a dál provozuje. Problémy Gastronomie samotný klášter neohrozily. Ztráta činila jen odpovídající podíl na základním jmění firmy, které činilo 330 tisíc eur. „Letos nám výstav piva vzroste oproti loňsku o tři tisíce hektolitrů na 118 tisíc. Rovněž obrat kláštera zůstal v řádu desítek milionů eur, víc nemůžu prozradit,“ uvedl nový mluvčí kláštera Martin Glaab

Cenový dumping.

Zatímco Staiger zachraňoval restaurace, Bilgri se činil při vymýšlení podnikatelského plánu pro svoji firmu. Základ tvoří semináře pro manažery nejčastěji na téma Vedení spolupracovníků podle svatého Benedikta, jež otec Anselm pořádal již v Andechsu. „Letos jsme stihli čtyři, příští rok by jich mělo být alespoň osm. Problém není v poptávce, chybí nám školitelé,“ vysvětluje Schott. Kursy ze zřejmých důvodů nelze organizovat v Andechsu, proto AB&P oslovilo jiné bavorské kláštery. Ani Andechští však nerezignovali - opat Eckert nabídl koncem listopadu vlastní „Exercicia pro manažery“. Dokonce byl levnější než jeho někdejší spolubratr - za pět dnů požadoval pouze 1380 eur, zatímco AB&P chce za čtyři dny semináře o 110 eur více. „Byl to úspěch - měli jsme více přihlášek než volných míst,“ pochvaluje si Glaab.

Financují z cash flow.

Hlavní náplň činnosti AB&P však dnes netvoří semináře, ale podnikové poradenství. A to zejména firmám podstupujícím organizační změny. „Cílovou skupinou jsou rodinné společnosti do tisíce zaměstnanců. Pracujeme ale i třeba pro BMW nebo Deutsche Bank,“ říká otec Anselm, který ale nechce mluvit o cenách svých poradenských služeb. O zájmu o služby AB&P však svědčí i okolnosti vzniku firmy. „Do firmy jsme nevložili ani euro, jsme společností založenou podle občanského práva. Tady v Německu základní kapitál nepotřebujete. Pronájem a platy zaměstnanců hradíme přímo z cash flow, hned na začátku jsme totiž dostali velké množství objednávek,“ říká s uspokojením Bilgri. AB&P přitom sídlí v pěti prostorných kancelářích v centru Mnichova, kde průměrný měsíční nájem přijde na čtrnáct eur za metr čtvereční. „Ztlumená světla, skrovné vybavení, dlouhý stůl a prosté židle - atmosféra jako v klášteře. Jen kdyby Bilgrimu stále nevyzváněl mobil,“ glosuje ironicky mnichovský Abendzeitung.

ebf - tip - debata

Jak se píše bestseller.

Firmě otce Anselma možná brzy nebude tento komplex stačit. AB&P totiž roste a ke čtyřem zakladatelům - Bilgrimu, Schottovi, Stadlerovi a Heinlemu - v říjnu přibyla sekretářka. Od ledna navíc hledají další posily, ač mají patnáct externích spolupracovníků. „Německo prochází vleklou ekonomickou stagnací vyžadující velký počet organizačních změn. Musí to však být změny vycházející z naší kulturní tradice, tedy změny s lidmi a ne proti nim. Chceme, aby tam, kam přijdeme, panovala důvěra. Když do firmy přijde jiná poradenská společnost, všem je jasné, že se bude propouštět. My naopak tvrdíme, že by kurs akcií firmy měl klesat, když propouští, a ne naopak. Máme-li vysoké mzdy, musíme pracovníky nasazovat tam, kde to nevadí - tedy v oborech s vysokou přidanou hodnotou,“ tvrdí Bilgri, který kromě poradenské činnosti zvládá bohatou publikační a přednáškovou činnost. V březnu vyšla již potřetí jeho kniha Najdi správnou míru, v níž otec Anselm interpretuje pravidla svatého Benedikta pro současné manažery. Na příští podzim připravuje nový titul Hodinová kniha světského mnicha. „Kniha bude obsahovat texty, kterými se zaobírají mnichové v klášteřích. Chci je nabídnout i světským vedoucím pracovníkům. Každý manažer totiž musí, aby byl úspěšný, být zároveň i spirituálním člověk,“ říká Bilgri, jehož publikační záběr je obdivuhodný. Než se dal na psaní příruček pro manažery, publikoval teologické a liturgické spisy a rovněž kuchařku o vaření s pivem.

Sprchy na patře.

Kromě rozběhu vlastní firmy však má bývalý kanovník i méně příjemné starosti. Dosud není dořešen jeho status v církvi - je totiž stále mnichem z opatství svatého Bonifáce v Mnichově a Andechsu. Zatím však bydlí v nájemním bytě a užívá si, že do sprchy nemusí jako v klášteře přes celé patro. Jakékoliv další užší spojení s církví podmiňuje vlastní nezávislostí. „Moje současná činnost je mou hlavní prioritou. Stal jsem se světským mnichem - svoji úlohu vidím ve zprostředkovávání benediktinských pravidel pro podnikání veřejnosti,“ říká Bilgri. Na vyřešení svého vztahu k církvi si počká do půlky ledna. Už teď však má další plány. Příští rok plánuje otevřít Kolej hodnotově orientovaného vedení podniků. Vzdělávací cyklus nabídne rozšíření dovedností v manažerské etice, hodnotovém řízení a utváření podnikové kultury. První ročník se rozběhne v květnu 2005, pro začátek počítá Bilgri s přibližně deseti studenty. „Kapacitu bez problémů naplníme, už teď máme pět zájemců,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).