Menu Zavřít

PŘIJDE V USA O LICENCI?

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Crédit Lyonnais

MMF24

Paříž ( Les Echos) – „Za pouhých osmnáct měsíců jsme splnili naprostou většinu povinností, které nám uložil Brusel, pochvaloval si situaci Crédit Lyonnais minulý týden její šéf Jean Peyrelevade, když oficiálně vyhlašoval výsledky loňského hospodaření banky. Peyrelevade si může blahopřát: konečně je jasné, že banku vyvedl z krize. I když zcela uklizeno v bance bude podle všeho až v roce 2005. Do problémů se Crédit Lyonnais dostala už počátkem devadesátých let vinou špatných úvěrů a obvinění ze zpronevěry peněz. Podobně jako v České republice se špatné úvěry z banky vyvedly a vše – zhruba dvacet miliard dolarů – zaplatili ze své kapsy nepřímo daňoví poplatníci.
Poprvé za celá léta ozdravování banky se loni podařilo dosáhnout mnohem vyššího růstu, než se všeobecně očekávalo. O téměř čtyřicet procent vzrostl běžný výsledek na 1,636 miliardy eur. Letošní rok by se podle šéfa banky měl obejít bez jakýchkoli dalších kontrol a očist.
Ne vše kolem Crédit Lyonnais je tak růžové, jak hlásí Peyrelevade. Již od ledna totiž čelí banka obviněním, že před americkými regulátory tajila, jak se jí podařilo ovládnout tamní pojišťovací společnosti Executive Life (EURO 4/2001). Lidé z managementu minulý týden poprvé oficiálně připustili, že by Crédit Lyonnais mohla přijít o licenci pro svou newyorskou pobočku, a tudíž pro celý americký trh. Uklidňují však, že to není příliš pravděpodobné, protože k podobnému kroku americké úřady přistoupily v předchozích případech zahraničních bank, jen když šlo o korupci a vyděračství.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).