Menu Zavřít

Přijel plukovník Lamb

21. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Separátní spolupráce Čechů a Poláků s Američany může ohrozit plány NATO

Vybudování americké protiraketové základny na území středoevropských členských zemí NATO může ohrozit jednotu aliance. Ta totiž uvažuje o tom, že si vybuduje vlastní systém ochrany proti raketám teroristů a fanatiků. Už si od zbrojních expertů vedených americkou korporací Science Applications International nechala vypracovat studii proveditelnosti. Práce na ní trvaly bezmála čtyři roky, dokument má deset tisíc stran.

Z Prahy do Prahy.

Rozhodnutí, že by NATO mělo zvážit vlastní protiraketovou obranu, padlo na pražském summitu v roce 2002. Chráněno mělo být celé alianční území včetně vojáků nasazených v misích v cizině. Vojenští experti aliance tehdy dali dohromady seznam možných rizikových scénářů a požádali experty zbrojních firem o spolupráci.
Američané ale mezitím začali na vlastní pěst vyjednávat s některými státy východní a střední Evropy. Ve hře byly nejprve tři země: Polsko, Česko a Maďarsko. Umístěním odpalovacích zařízení na své „protirakety“ ve středu starého kontinentu by totiž významně zvýšilo jejich šance na sestřelení nepřátelských střel.
„Vybudování takových základen v Evropě zajistí ochranu proti severokorejským a íránským raketám nejen nám, ale také našim evropským spojencům,“ prohlásil náměstek americké ministryně zahraničí Stephen Rademaker.
Evropským členům NATO však americké plány dělají starosti. „Obáváme se, že situace, kdyby americké rakety chránily jen ty země, kde by byly umístěny radary a odpalovací zařízení systému, může ohrozit jednotu aliance,” sdělil jeden z expertů NATO listu EUobserver.
Pentagon už vybudoval dvě základny se speciálními střelami, které by měly nepřátelské bomby zlikvidovat ještě ve vzduchu. Zatím ale pouze na americkém území. Jedna raketová základna systému je ve Fort Greely na Aljašce, druhá ve Vandenbergu v Kalifornii. Letos na přelomu května a června vyrazili experti Protiraketové agentury USA „mapovat terén“ do Polska. Ve vší tichosti, utajeni. V průběhu léta se pak ukázalo, že Maďarsko z užšího výběru vypadlo. Zbývalo Česko…

ebf - tip - debata

Už jsou tu.

Dvaadvacetičlenný tým amerických protiraketových expertů vedený plukovníkem Williamem Lambem dorazil do Prahy minulé úterý. Příjezd týmu Protiraketové agentury USA se v uplynulém týdnu stal větším mediálním lákadlem než sestavování tuzemské vlády. Některé sázkové kanceláře dokonce začaly uvažovat o tom, že na možnost vzniku americké základny na českém území vypíší sázky.
Tradičně tajemné ministerstvo obrany změnilo v případě eventuálního zapojení státu do systému americké protiraketové obrany taktiku. Zprávu, že do Česka přijedou lidé z Protiraketové agentury USA, předalo médiím z vlastní vůle. A v oficiálním prohlášení přidalo dokonce i nezvykle přesné detaily: „Cílem technické rekognoskace je prověření geografických, hydrologických a infrastrukturních parametrů vybraných lokalit nacházejících se na území vojenských újezdu Boletice, Jince a Libavá.“ Okružní poznávací cesta po vojenských újezdech skončí toto úterý, poté se Američané vrátí do vlasti. Zprávu z „exkurze“ by měli dokončit a odevzdat ještě letos na podzim. Jejich nadřízení z Pentagonu totiž budou potřebovat argumenty při projednávání rozpočtu na příští rok. Budou potřebovat nějaké trumfy. Jednu bitvu „války o rozpočet“ už totiž prohráli. Kongresový výbor pro ozbrojené síly jim nedávno plány na zřízení třetí odpalovací základny tvrdě seškrtal. Odmítl, aby vojáci v příštím roce dostali bezmála 120 milionů dolarů na hledání a budování třetí základny v Evropě.
„Výbor je přesvědčen o tom, že výdaje na třetí základnu jsou zatím - v době, kdy ještě nebyly dokončeny všechny předchozí naplánované testy - předčasné,“ zní usnesení kongresmanů, „takže na třetí základnu neuvolníme žádné nové fondy.”

Ami go home!

Politická a expertní podpora systému americké protiraketové obrany je v Česku poměrně silná. V roce 2003 se do bez problémů schválené a dosud platné Bezpečnostní strategie České republiky dostala dlouhá, leč jednoznačná věta: „Vzhledem k pokračujícímu šíření zbraní hromadného ničení spolu s raketovými technologiemi a vzhledem k tomu, že některé země odmítají respektovat relevantní mezinárodní závazky, bude vláda vytvářet podmínky pro připojení k projektům či systémům, které budou schopny zajistit ochranu českého území.“ Průzkumy však ukazují, že veřejnost vnímá umístění americké základny na české území spíše negativně. Zatím ale není nic definitivně rozhodnuto. „Vše je ve velmi rané fázi. Američané sondují situaci. S politiky zatím nechtějí ani jednat, stačí jim debaty na úrovni expertů,“ řekl týdeníku EURO diplomatický zdroj, který je o česko-amerických kontaktech detailně informován. Na naprosté “nezávaznosti“ ostatně oficiálně trvá i české ministerstvo obrany.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).