Menu Zavřít

Příjemně si zastříhejte

8. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Opensourcová alternativa ušetří spoustu peněz

V nepravidelném příležitostném seriálu o vybavení počítače softwarem zdarma se dostáváme pomalu, ale jistě ke konci. Už máme k dispozici kompletní kancelářský balík, plánovací kalendář, software pro úpravu a kategorizaci fotografií, hudební knihovnu a přehrávač, internetový prohlížeč, multimediální software pro vytvoření domácího kina, program pro vzdálený přístup k (nejen)multimediálním souborům, systém pro sdílenou tvorbu dokumentů online i vypalovací software. K úplnosti základního vybavení schází jen nějaký program pro úpravu videa a hudby. Dnes je na řadě video.
Dobrá střižna stojí opravdu hodně peněz. Etalon třídy, který se jmenuje Adobe Premiere Pro v aktuální verzi ještě obohacený o přídomek CS3, přijde na jeden tisíc eur. Faktem je, že s tímto velmi povedeným dílkem lze v oblasti amatérského videa udělat prakticky cokoliv. Jenže požadovaná částka je na české poměry opravdu vysoká, a činí tak z Premiery typický cíl krádeže. Ostatně, přestože prý míra pirátství v Česku utěšeně klesá, najít tento software v pirátské verzi zcela zdarma je otázkou zhruba pětatřiceti vteřin práce s Googlem.
Kdo ale nechce časem dopadnout podobně jako uživatelé nelegálních Windows, kterým Microsoft už brzy, a chtělo by se říci konečně, natrvalo vypne počítače, měl by se poohlédnout po nějaké alternativě v opensourcovém světě. Možností je několik, ostatně kdo rád zkouší nové věci, měl by navštívit Mekku otevřeného kódu, web Sourceforge.net, kde najde stovky projektů všech kategorií vcelku přehledně seřazených dle zaměření – od oblíbených vývojových prostředí typu Delphi, přes multimediální aplikace až po CRM a ERP podnikový software. Na platformě Linuxu drží pozici jedničky Cinerella, úžasný projekt, o němž soudím, že se zcela vyrovná Adobe Premiere. Bohužel není tento program portovaný na Windows, a je tedy ve zhruba pětadevadesáti počítačích ze sta k ničemu. Po Cinerelle následuje velmi dlouhé vakuum, a pak je už na řadě testovaný program Avidemux. Bezesporu nedosahuje dokonalosti a možností Cinerelly, u které její tvůrci dokonce předem říkají, že vzhledem ke složitosti a komplexnosti není vhodná pro ryze amatérské použití, ale dokáže stříhat, titulkovat, ozvučit a opatřit video efekty i ve vysokém rozlišení. To pro domácí, určitě mnohem více než základní, použití stačí.
Seskládání požadovaných scén za sebe je intuitivní, stříhání se provádí jednoduše nastavením mantinelů, označených jako A a B. Po seskládání je na řadě nasazení filtrů a efektů, dostupných v položce Video v menu. Filtrů je k dispozici dostatek, od těch určených k vyladění obrazu, až po efekty typu postupného zatmavení obrazu, vytvoření víru a podobně. Vlevo vedle náhledu editovaného videa lze ve volbách pro obraz a zvuk nastavit požadované parametry výstupní komprese, přičemž program umí dát přednost výstupní délce souboru v megabytech. To je výhodné pro jednoduché umístění filmu na zamýšlené médium, například DVD, které je logicky omezené maximální možnou kapacitou. Další velkou výhodou je přímá volba přednastavených velikostí od dříve zmíněného DVD, přes VideoCD, Playstation Portable až pro iPod. Avidemux samozřejmě umí i titulkovat, přičemž podporuje oba obvyklé formáty sub i srt.
Z hlediska dostupných filtrů jsou kromě hraček typu přechodů mezi snímky pomocí zatmavení či zesvětlení i praktické nástroje typu Delogo. Umějí - jak plyne z názvu –odstranit z obrazu logo televizní stanice nebo hlášky typu „Právě sledujete“ a podobně. Dvě desítky dostupných filtrů lze aplikovat při odstraňování prokládání obrazu, devět filtrů na výběr slouží k redukci šumu, zaostření, dále lze pomocí filtrů přidat titulky přímo do obrazu a nebo vytvořit animované menu disku.
Avidemux nedosahuje možností, které mají opravdu profesionální střižny. Pro základní editaci a snad devadesát procent všech činností, které amatér s běžným videem může provádět, ale stačí. Velkými výhodami jsou jeho nulová cena, automatické, přednastavené volby pro DVD nebo iPod a hlavně jednoduché a intuitivní ovládání.

klady:
Program není jen střihovým nástrojem, obsahuje vlastní kodeky audia i videa
Obsahuje sadu desítek filtrů VirtualDubu a podporuje jejich import
Nastavuje velikost výstupního souboru
Profily pro export

zápory:
Absence grabování videa

WT100

tabulka
Avidemux 2.4.1
cena: zdarma
adresa: avidemux.org

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).