Menu Zavřít

PŘIJETÍ SE ODDALUJE

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E v r o p s k á     u n i e

Vicepremiér pro ekonomiku Pavel Mertlík chápe postoj německého kancléře Gerharda Schrödera, který se v pátek v Bruselu vyjádřil skepticky k rychlému rozšiřování Evropské unie a odmítl hovořit o jakémkoli časovém rozvrhu přijímání kandidátů. „Podstatné je, aby i česká strana měla stejně pevný a realistický postoj, řekl Mertlík novinářům a zdůraznil, že tomu tak je.

Schröder sdílí vizi rozšiřování unie na východ, kterou zastával jeho předchůdce Helmut Kohl. Problém je podle něj v tom, že se „změnily podmínky , takže „bude o hodně obtížnější tuto vizi realizovat nebo se k ní přiblížit .

ČR podle Mertlíka jasně deklarovala, že chce být připravena pro vstup do EU v roce 2003. „Veškeré práce orientované na vstup jsou harmonizovány tak, aby se podařilo tento termín splnit, dodal.

EBF24

Je to podle vicepremiéra cíl ambiciózní, ale zároveň realistický. Nevidí nej-menší důvod, aby z něj ČR ustupovala. Osobně se Mertlík řídí slovy předsedy Evropské komise Jacquese Santera, která pronesl předminulý týden v Berlíně: „Rozšíření Evropské unie je nutnost pro Západ, není to možnost.

(čtk)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).