Menu Zavřít

Příkaz zní jasně: Znárodnit!

Autor: Euro

Minulý týden přinesl přehršel nápadů, jak „vyřešit“ OKD. Začněme tím, který zazněl z míst nejvyšších - od prezidenta republiky.

Miloš Zeman „vyjádřil názor, že v první řadě je zapotřebí pomoci horníkům této společnosti a v druhé řadě uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech. Odmítl naproti tomu jakékoli výpalné těm, kdo OKD vytunelovali. Proto zastává názor, že nejvhodnějším řešením by bylo přijetí zákona o znárodnění OKD”, zněla stručná tisková zpráva mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka.

Pro porozumění tomu to stanovisku je důležité vědět, při jaké příležitosti byl tento při jednání s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, vládním zmocněncem Jiřím Ciencialou a viceprezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Václavem Daňkem.

Pan prezident se rád baví zlobením pražské kavárny a ani tentokrát na sebe zlostné reakce pod touhle zprávou nedaly dlouho čekat. Kupodivu nikoho, kdo ze „znárodnění“ odvodil přiznání Zemana k příchylnosti k minulému režimu, nenapadlo připomenout ekonomický rozdíl mezi znárodňováním ziskových byznysů za Beneše a za Gottwalda, a Zemanovým „znárodněním“ v současné době hodně prodělečného OKD.

Podstatnější než se bavit zlobením lidí, kteří ho nevolili, je lovit ve správných vodách. Nemylte se, prezident se fakticky přiklání na stranu radikalizujících se horníků, které nějaké právnické detaily, za jakých podmínek je vyvlastnění za náhradu přípustné, nezajímají.

Přitakání krajské reprezentaci

V technické rovině proveditelnosti je to nápad neuchopitelný - kolik by měla činit náhrada, aby se republika vyhnula arbitráži se současným vlastníkem, jímž je holandské bévéčko, které se může opřít o bilaterální dohodu o vzájemné ochraně a podpoře investic? Převod akcií OKD na stát za náhradu však není problematický jen kvůli valuaci, ale hlavně z toho důvodu, že se tím OKD nezbaví ani závazků vůči celé struktuře NWR včetně ručení za dluhopisy.

Když Babiš s Mládkem mluvili tento týden také o možnosti odkupu jako jedné z variant řešení, a měli na mysli právě ukončení veškerých vazeb mezi OKD a celou strukturou NWR. A to včetně vystavení záruky nových majoritních vlastníků a největších věřitelů sdružených v rámci AHG, že vládu nebude žádný akcionář a věřitel NWR dále obtěžovat (indemnita). Věcně je to podobné, mediálně nesrovnatelné - zeptejte se horníků, co je to indemnita a kdo v čí prospěch by jí měl vystavit?

Prezident však použil zkratku, jejíž zacílení na příslušnou skupinu bylo obsahově perfektní: dostatečně populistický radikální a zcela srozumitelné. Bylo to také vstřícné přitakání tamní politické a hospodářské reprezentaci, jež „zestátnění ve veřejném zájmu“ propaguje již dva měsíce.

I kdyby Miloš Zeman neznárodnil ani kliku od vrat karvinského zámečku, bude tam srdečně vítán.

Poptávka po státních miliardách

Jiní matadoři, kteří přicházejí s nápady, jak situaci řešit, na to jdou z velmi různých konců. Paukner, Otava Jr. s podporou Ulčáka mluví o konkursu, protože mají konkrétní představu o tom, nakolik je firma zatížena nevýhodnými smlouvami a nesplatitelnými závazky. O ztrátovou část OKD s šachtami i lidmi by se měl v rámci útlumu postarat stát, oni by si „odřídili“ tu životaschopnou. Také uhlí jistě dovedou prodat. Jak se tohle bude líbit zvláštnímu insolvenčnímu správci a všem věřitelům, to je dobrá otázka.

Český stát by musel být tupější než nejtupější z účastníků insolvenčního řízení, pokud by náklady na útlum nevyúčtoval jako „pohledávku za podstatou“, s přednostním uspokojením před všemi ostatními věřiteli. Pak už to pro nikoho zas tak zajímavé není.

WT100

Do třetice všeho kreativního Arca Capital Pavola Krúpy bombarduje kdekoho svými pastýřskými listy, v nichž střídavě požaduje od NWR doznání viny za to, že OKD různými způsoby tunelovalo, aby následně navrhovala, že akcie OKD od NWR odkoupí. Co s nabytým vlastnictvím? Krúpa tvrdí, že dovede OKD zachránit z pohledu státní pokladny mnohem levněji než za 33 miliard, což jsou odhadované fiskální náklady „neřízeného konkurzu“ podle výpočtů Deloitte.

Různých návrhů řešení se na ministerstvu financí přihlásí ještě dost. Že by někdo OKD zachránil na vlastní triko, s tím nepočítejte. To jen poptávka po státních záchranných miliardách „se slevou“ je vysoká.

  • Našli jste v článku chybu?