Menu Zavřít

PŘÍLEŽITOST PRO KAŽDOU FIRMU

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Proč většina iniciativ nepřináší výsledky?

Fenoménem doby je e–business. Nic na tom nemění fakt, že stále mnoho ředitelů českých firem se ho snaží ignorovat, anebo alespoň zlehčovat jeho význam a dopady na podnikání: „E–business v českých podmínkách? Prosím vás, na to zapomeňte. Sotva skončila mánie kolem roku 2000, už nás strašíte něčím dalším… Na druhé straně jsme svědky intenzivní informační kampaně – otevřeli jste v poslední době noviny, aniž byste nenašli předponu e?
Opravdu začíná nová doba, nová ekonomika? Opravdu vyžaduje nové myšlení, nové přístupy a nový styl řízení?
I ti největší skeptici určitě připustí, že začíná nové tisíciletí, které přinese řadu závažných událostí. Trendy globalizace, virtualizace a celkového chaosu nemůžeme pominout. Proč Jack Welch v General Electric zavedl největší změnový program na světě případně nazvaný „destroyyourbusinesscom ? Proveďme změny dříve, než to za nás udělá někdo jiný!
E–business přináší řadu příležitostí pro každou firmu, avšak většina e–businessových iniciativ, ať už v hlavě, na papíře či v realizaci, ztroskotává a nepřináší výsledky a paradoxně podporuje skeptiky. Poučme se z chyb:
Uvedená tabulka /* nás nutí přemýšlet, jaká je poptávka po budoucích manažerech a současně jaká je jejich nabídka. Již zmíněný Jack Welch volá jak po tradičních, tak po – řekněme – e–osvícených ředitelích.
Hlavní výzvou pro ředitele v novém tisíciletí je vyváženě řídit a podporovat dvě skupiny lidí – tradiční a e–osvícené manažery a zároveň být jejich arbitrem:
Nebyl by Hyde Park Hyde Parkem, kdybychom zde neprovokovali. Cílem našeho příspěvku je e–provokovat. Nicméně dovolte mi na závěr upřímně míněnou radu: Soustřeďme se na zrychlování naší učící se smyčky a především buďme připraveni měnit naše mentální modely.
Mimochodem, považujete se za e–osvíceného manažera nového tisíciletí? Jaké je vaše skóre? (1=nevím; 2=slyšel jsem o tom; 3=možná ano; 4=částečně ano; 5=samozřejmě ano)

EBF24

/* zmíněná tabulka je uvedena pouzze ve fyzickém vydání časopisu Euro

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).