Menu Zavřít

Příliš kultivovaná na dravce

12. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Test

Nepoužít slůvko Sport u pětidveřové Corolly s benzinovou šestnáctistovkou ušetřili by si v Toyotě leckteré nedorozumění. Mohla by se jmenovat třeba Sportlook. Skutečně dravá verze tohoto modelu japonské automobilky je totiž nadále pouze jedna a ta nese přídomek T-Sport.
Označení Sport se u šestnáctistovky týká pouze vylepšené výbavy, nikoli jízdních vlastností. Karoserii automobilu dodávají agresivnější vzhled nové dynamicky tvarované prahy a nárazníky, uvnitř se objevila sedadla s vystouplými bočnicemi vhodná pro dynamickou jízdu a kabinu rovněž tu a tam zdobí detaily v imitaci karbonu nebo v kůži.
Pohled na Toyotu Corolla 1,6 Sport dokáže vyvolat myšlenky na závodění, první kilometry za volantem však řidiče vyvedou z omylu. Automobil je příliš kultivovaný jak v oblasti projevu motoru, tak v chování na silnici. Dobře odhlučněný agregát se začne ozývat až velmi blízko k šestitisícové hranici na otáčkoměru, na pohodlí naladěný podvozek pohlcuje většinu nerovností. Měkčí odpružení ovšem zároveň znamená, že se vůz překvapivě naklání v zatáčkách, pokud dojde na rychlou jízdu.
Motor přitom patří mezi nejsilnější na trhu v poměru výkonu k objemu válců. Benzinová šestnáctistovka v Corolle je schopna vyvinout maximálních 110 koní, což jí stačí k akceleraci na stovku za 10,2 vteřiny. Dravost podporuje i odstupňování převodovky, jejíž rychlosti jsou seřazeny krátce za sebou. Pětka přichází na řadu už při šedesátce na tachometru, aniž by její zařazení výrazně zhoršovalo pružnost pohonné jednotky.
Pokud agregátu v touze vrhat se do zatáček nesekunduje podvozek, všimne si řidič spíše toho, že převodovce chybí šestka. Hlavně na dálnici by přišla vhod, aby průměrná spotřeba zamířila k výrobcem udávaným sedmi litrům. Při testování týdeníkem EURO si Corolla brala o 1,5 litru více.
Když se od ní nečekají sportovní zážitky, může být Toyota Corolla příjemným automobilem. Z jejího interiéru je na pohled patrné výborné zpracování a potěší i pohodlím, které poskytují sedačky. Bohužel je to právě označení sport, které by mělo zákazníky lákat ke koupi.

Toyota Corolla 1,6 Sport (5dveřová)
Motor zážehový čtyřválec
Objem 1598 cm3
Max. výkon 81 kW
Převodovka 5stupňová, manuální
Nejvyšší rychlost 190 km/h
Průměrná spotřeba 7,0 litru na 100 km
Základní cena 479 900 Kč

Klady
- dobře odhlučněný motor
- slušný výkon
- kvalitní zpracování interiéru

EBF24

Zápory
- podvozek nemá sportovní vlastnosti
- vyšší spotřeba
- absence šestého stupně

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).