Menu Zavřít

Příliš malé Rusko

12. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Rosněft

PRAHA (foj) – Ruské ropné společnosti Rosněft začíná být domácí trh malý. Vedení firmy, kterou zcela ovládá stát, se proto rozhodlo hledat příležitosti za hranicemi. „Především nás zajímají možné příležitosti v Evropě a USA,“ sdělil exkluzivně týdeníku EURO Alexandr V. Karpušin, šéf zastoupení Rosněftu pro Evropu. Stranou zájmů společnosti nezůstává ani Česká republika. „Chceme znát místní trh a mít představu, jak funguje,“ konstatoval Karpušin a připustil, že jednou z možných budoucích aktivit jsou dodávky zkapalněného zemního plynu na český trh. Firma prezentovala své záměry pro zástupce českých průmyslníků na ambasádě Ruské federace v Praze. „Ukazuje se, že je výhodné vybudovat co nejdřív dobré vztahy se zástupci českého průmyslu a ty pak využít v době, která je vhodná pro vstup na zdejší trh,“ vysvětlil.
Rosněft podle Karpušina propásl několik velkých příležitostí, jak se dostat na evropský trh. „V době, kdy docházelo v Evropě k prodeji významných majetkových podílů, jsme měli plné ruce práce doma. Kdyby tomu tak nebylo, tak již máme v řadě evropských zemí svá zastoupení,“ tvrdí Alexandr Karpušin. Dodává, že vedení společnosti nechce používat při vstupu na zahraniční trhy agresivní metody.
Ekonomové považují Rosněft za jednu z nejrychleji rostoucích ropných a plynárenských firem v Rusku. Ještě v první polovině devadesátých let dosahovala kapitalizace společnosti půl miliardy dolarů. Koncem loňského roku se přiblížila k 5,3 miliardy, letos po ovládnutí několika menších ropných společností, například Severnajanaft, minimálně o další miliardu vzroste. Po vlně rozsáhlých akvizicí patří státní firma mezi pět největších ropných firem v Rusku a v oblasti plynárenství je na druhém místě. Rosněft se nezabývá jen těžbou nerostných surovin, ale i řadou dalších aktivit: vlastní několik zpracovatelských závodů a 750 čerpacích stanic rozesetých po celé Ruské federaci. Současné surovinové zásoby firmy představují více než 1,3 miliardy tun ropy a přes 2,3 trilionu metrů kubických zemního plynu. Jen letos hodlá firma vytěžit 17,2 milionu tun ropy a sedm miliard kubíků plynu, hrubý zisk se má přiblížit dvěma miliardám dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).