Menu Zavřít

Příliš mnoho nejasností

25. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Dcery Komerční banky

PRAHA (myd) – Týdeník EURO se v čísle 24/2002 zabýval situací okolo dceřiných společností Komerční banky, zejména Komerční pojišťovny (KP) a CAC Leasingu. V tisku se minulý týden objevila staronová informace (EURO 18/2002) o prodeji podílu banky v CAC Leasingu. Jako kupující strana byla uvedena HVB Bank. Týdeník EURO mezi zájemce o poloviční podíl v CAC Leasingu (na druhé straně došlo ke změně v tom, že Bank Austria Creditanstalt Leasing drží nyní zbývajících 50 procent) uvedl i ČSOB Leasing, který svůj zájem veřejně deklaroval.
Poslední informace z trhu hovoří o tom, že žádný tendr nebyl doposud vyhlášen, a je dost možné, že budoucí kroky Komerční banky všechny dokonale překvapí. O prodeji podílu se již několik týdnů veřejně mluví, ale banka se přitom k této záležitosti absolutně nijak nepostavila. Za pozornost jistě stojí vyjádření šéfa Komerční banky Alexise Juana, který týdeníku EURO před časem sdělil, že strategií banky je neprodávat nic konkurenci, to jest jiné bance. Tiskové oddělení banky se při poukazu na možný rozpor s touto strategií, pokud by byla kupcem konkurenční HVB Bank, již tradičně odmítlo vyjádřit. Rozhodnutí neprodávat konkurenci již banka jednou uplatnila, když oznámila prodej kmenů povinného ručení, průmyslového a havarijního pojištění z Komerční pojišťovny, kdy byly osloveny pouze nebankovní pojišťovny. Česká pojišťovna jako nejvýznamnější zájemce již oznámila, že od záměru koupit povinné ručení ustupuje. Pojišťovna Kooperativa má mít zájem i nadále. Aktuální vývoj zůstal ze strany Komerční banky rovněž bez komentáře.
Určité nejasnosti stále panují okolo ztráty za loňský rok přesahující 700 milionů, která měla odrazit nejasnosti odehrávající se v pojišťovně v minulých letech. Je zajímavé, že společnost Deloitte & Touche jako auditor neměla doposud problém s předmětnými účetními výkazy. Zdroj týdeníku EURO navíc uvádí, že při mimořádné prověrce provedené opět společností Deloitte & Touche a ukončené v únoru tohoto roku bylo doporučeno výrazně navýšit rezervy a opravné položky (neurčité informace z banky doposud hovořily pouze o nezaúčtované ztrátě kvůli špatnému informačnímu systému a nepořádku). Bez tohoto údajně diskutabilního navýšení by ztráta pojišťovny za loňský rok měla činit 280 milionů korun. Ještě v únoru se prý počítalo s touto sumou, avšak o měsíc později došlo ke korekci na 708 milionů korun ztráty. Při vybraném pojistném, které mělo být okolo dvou miliard korun, to představuje náklady v úctyhodné výši 2,7 miliardy korun. A ty již nepadají na vrub pouze starému managementu KP. Více uvidíme, až budou problematické pojistné kmeny prodány a dojde k rozpuštění předmětných rezerv.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).