Ulovit hosta není dnes snadné. Děje se to mnoha způsoby, podniky nabízejí ultramoderní nebo naopak starosvětský interiér, předhánějí se v originalitě nabídky pokrmů. Jeden z okruhů restaurantů přišel s fintou vskutku nevídanou. Své hospody vrátil o desetitisíce let zpátky, do doby lovců mamutů, vyzdobil je jako dávné paleolitické jeskyně a ve stejném duchu také nazval - jeskynní restaurant Pravěk.
Dlouho jsem odolával lákadlu pojíst způsobem, jakým hodovali Kopčem s Veverčákem a celou tlupou někde okolo Macochy. Řetěz „jeskyní“ se však rozrůstal a rostl také počet hostů, jejichž komentáře se pohybovaly mezi prostředním nadšením a fanfárami frenetického obdivu. Když byla v samém centru Prahy otevřena nejmladší z nich, sama sebe deklarující coby primitiv restaurant, neodolal jsem tlaku vyznavačů kuchyně paní Venuše Věstonické a vydal se do Sokolské ulice.
Vstupuji a ledva zavírám dveře, třetí milénium je rázem zapomenuto. Skrze bránu ze zkřížených klů sestupuji kamenným schodištěm do prostoru, jenž je něčím jako kavárenskou částí podniku. Bez prostírání, s kamennými sedačkami - ty jsou ostatně všude - vyzdobená pravěkými zbraněmi a nástroji na stěnách, neumělými malbami a kůžemi ulovených zvířat. Místnost navozuje atmosféru celého dalšího interiéru, působivou, leč přece jen možná trochu násilnou. V baru, jímž procházím do hlavního sálu, mi mimoděk padla jako první do oka zcela současná, v mosazi a porcelánu vyvedená pípa. Ve velkém dómu za barem nakonec usedám k jednomu z rurálních stolů. Vybral jsem si ten, u něhož tisíciletý interiérista pořídil sezení s opěrkami - jakési předchůdce dnešních křesel. Pod změtí klů, losích parohů a všelijakých jiných pozůstatků dávných zvířat si připadám trochu jako v kostnici, pocit trudnomyslnosti umocňuje hudba. Ponurá a ražení nejspíše keltského proniká prostorem prostřednictvím tónů povýtce truchlivých. Čekám už jen, odkud se s rykem vyřítí polonahý osrstěný muž - nebo ještě hůře žena - a posunčinou se bude dotazovat na má přání.
Naštěstí je výstroj personálu pojednána v duchu mnohem mladším, asi z doby prvních zemědělců. V režné kutně oděný číšník hbitě a vzpřímeně přispěchal s nabídkou a já, poručiv si aperitiv, jsem se jal pročítat originálním jazykem psaný lístek. Nakonec jsem „pravěký kód“ odhalil a - podle zvyku dávných lovců - sněz co můžeš, kdo ví, kdy budeš stolovat příště - si poručil opulentní předkrm a vydatný hlavní chod. V minutce kratší, než je možné rozdělat oheň zápalkou, natož křesadlem, mi číšník předložil „Plněná list zelí s rozemletá maso z divočák a rýže, se zakysaná smetana“, překvapivě přidal roli kuchyňských utěrek k odtržení potřebného kusu na nezbytnou očistu a kupodivu česky popřál dobré chuti. Jídlo vyhlíželo lákavě. Od středu talíře z hrubé keramiky, z hladiny hustého smetanového jezírka přizdobeného zelenou natí, k obvodu kruhu v pravidelných intervalech se rozprostírá jakási „vrtule“ ze zelných závitků. Pouštím se do nijak výrazně vonících rolek a po prvním soustu se nadšení rozplývá. Převařené, blátivé listy bez chuti skrývají stejně nevýrazně chutnající směs masa a čehosi, což dohromady nemá pranic z pikantního podtextu zvěřiny a celkově vyznívá nezajímavým, rozbředlým závěrem.
Jako hlavní chod, objevil se opět velmi brzy, jsem si vybral „Chilli Koryto ze pštros“, servírované s „rozpečená chléb a pšeničný placka“. S potěšením jsem popatřil na vzhledně vypadající pokrm ze zeleniny a masa s převahou červené, na vrcholku vyparáděný dvěma zkříženými, klům srstnatých chobotnatců podobnými „kozími rohy“. Lákavé a vonící jídlo ničím nepřipomínalo chmurnou dobu kočovných lovců. Chuťově se bohužel krmě od vizuální podoby vrátila o nějaké to desetiletí zpět. Pštros je pták zatracený a není lehké šlachovité, dlouhými běžeckými maratony téměř na kámen ztuhlé maso upravit do čelistmi zpracovatelné podoby. Doprovodná zeleninová směs byla - přestože pikantní tóny chilli zůstaly kdesi v ilegalitě - osvěžením, příjemně rozevřela prostý chuťový rejstřík trochu nešťastně, jednoduše a bez nápadu kořeněného masa. Tedy spíše šťávy, pštros sám neměl - krom zmíněné již tuhosti - co nabídnout. Hlavní téma pokrmu se tak odehrávalo v tomatové režii s doprovodem ostatní zeleniny s nevyznělým podtónem „podešvovité“ hrubší masové variace. Pokud šlo o úpravu à la Věstonice, rok 26 000 před Kristem, potom možná bylo všechno správně.
Nesporným kladem pokrmů byla jejich sytost. Neuvyklý stravovacímu systému z doby ledové nedokázal jsem už do sebe vtěsnat dezert. Nutno říci, že jsem jeho absenci zvlášť nepostrádal.
Na uhrazení jsem si přinesl pazourkové hroty a vydělané kůže, chtěli po mně ale peníze - konkrétně čtyři sta a čtyři koruny. Částka nevysoká, přesto však jsem měl při jejím vydání pocit jisté nelibosti. Úroveň kuchyně by neměla kapitalizovat na atraktivitě prostředí, navíc pro někoho možná sporné.
Vaklue for Money: 6/10
+ jímavý vinný list a vzácně příznivé ceny vína
- disproporce mezi vskutku neobyčejným prostředím a nudnou, trochu odbytou kvalitou pokrmů.
Primitiv restaurant Pravěk
Sokolská 60, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 224 941 938
www.pravek.cz
- Otevírací doba: Po 11.30-23:00, Út-So 11.30-24.00, Ne 11:30-23:00
- Počet míst: přední místnost 15, restaurace 50
- Druh kuchyně: mezinárodní
- Přijímané platební karty: všechny obvyklé
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina
- Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, ČR, Chile, Itálie, Maďarsko, Německo, Nový Zéland, Portugalsko, Španělsko
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 15 bodů z 20
Celkem: 47 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Čerstvá salát co být velké jídlo a k tomu pšeničný placka 190 Kč
150 g Syrová škrábaná maso - lahodná maso z hovada k tomu opečená chléb 268 Kč
200 g Kýta z jelen, Lahodná maso z klokan, Játra z husa 269 Kč
500 g Čerstvá mušle vařená ve vývar - k tomu být směsice studená zelenina a rozpečený veka 258 Kč
200 g Lahodná maso svíčková z jehně - k tomu být omáčka ze smetana, bylinkový cuketa, medový cibule, pšeničný placka a rozšlápnutý brambora 399 Kč
200 g Krevety Tygr (vyloupaný) - k tomu být směsice studená zelenina, sladký a pálivý omáčka a rozpečený veka 379 Kč
200 Pečená banán ve slupka s obleva (vy vybrat obleva karamel, čokolád nebo vanilka) 55 Kč
Výběr z vinného lístku:
0,75 l Castelvecchio Brut 249 Kč
Tramín červený 2000 pozdní sběr - Žernoseky 289 Kč
Soave DOC Veneto 219 Kč
Bordeaux Blanc Chateau Thieuley 2003 499 Kč
Svatovavřinecké 1999 kabinet - Chrámce 359 Kč
Malbec Argento 2003 Bodega Catena Zapata - Argentina 299 Kč
GSM 2000 Cuvée Grenache, Shiraz, Mourvedre - Austrálie 499 Kč
Sant-Emillion Grand Cru Chateau Rocheyron 1998 859 Kč