Menu Zavřít

PŘÍLIŠ VELKÉ OČI

4. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Gazprom

MMF24

MOSKVA (MT, vl) – Ruský plynárenský gigant Gazprom, kontrolující zhruba třetinu světových zásob zemního plynu, by letos chtěl na investice do těžebních polí a na modernizační projekty vynaložit 161 miliard rublů, v přepočtu zhruba 5,2 miliardy dolarů. To by v porovnání s rokem 2001 představovalo růst o sedmdesát procent. Vláda coby hlavní akcionář (patří jí 38 procent akcií) s takovým ambiciózním záměrem nesouhlasí. Podle ní neodpovídá předpokládaným finančním možnostem Gazpromu, který je stále hodně zadlužen.
„Seznam investičních projektů, které nevyvolávají pochybnosti, by měl být schválen dvacátého ledna,“ sdělil agentuře Reuters náměstek ministra pro hospodářský rozvoj a obchod Andrej Šaronov. Jak dále dodal,celkové investiční výdaje Gazpromu letos stěží přesáhnou 140 miliard rublů.
To, že kabinet řadu investičních projektů neschválil, může být podle týdeníku Moscow Times vážná rána pro nového šéfa společnosti Millera. Jinak to ale je dobrá zpráva, především pro investory. „Vláda nikdy nevěnovala tolik pozornosti interním záležitostem Gazpromu. Už samotný fakt, že kabinet diskutuje o investičním programu této firmy je úspěch sám o sobě,“ komentuje analytik firmy Troika Dialog Valerij Nestěrov. Uvádí, že do rozhodování se konečně promítají jasně formulované cíle, k nimž patří finanční stabilizace zadlužené společnosti, zlepšení její efektivnosti a průhlednější řízení investičních programů.
Kursu akcií Gazpromu na ruském trhu to prospívá. Od loňského ledna do konce roku 2001 posílil skoro dvakrát. Tržní hodnota společnosti nyní dosahuje dvanácti miliard dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).