Menu Zavřít

Příliš vysoké mýto

10. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Neznámí zločinci zasáhli úspěšnou rodinu na citlivém místě

Ó Králi Králů Bože náš, jenž hlídáš dějin soud, nám požehnej, nás opatruj, nám nedej zahynout! Nápis na skvostně opravené malované fasádě Klöcklerova statku (1629) ve Vysokém Mýtě zřejmě v těchto dnech snad jako nikdy předtím souzní s přáním pánů domu, rodiny Brunclíkovy. Už čtvrtý týden žije podnikatelská dynastie v kruté nejistotě kolem únosu třiatřicetiletého Stanislava Brunclíka mladšího, syna Stanislava a Ludmily Brunclíkových, manžela Hany Brunclíkové a otce dvou dětí. Město a jeho okolí je zaplaveno fámami, jejichž živnou půdou je hlavně nedostatek informací. Přesto je jednoznačné, že útok mířil především na Brunclíka otce, řada svědectví uvádí, že jako podnikatel stál unesený syn vždy jen v jeho stínu. Únosci si byli jisti, že otec má k dispozici miliony a je ochoten je za syna - následníka zaplatit.

Synův Džbánov.

Farma ve Džbánově na dohled od Mýta je místo, na němž byl mladý podnikatel 23. září dopoledne naposledy spatřen. „Dobrý byl, práci dal, dobře platil, skromný byl,“ říká s ukrajinským přízvukem jeden z údajně osmi zaměstnanců. Kdysi velkému džbánovskému JZD šéfoval otec Brunclík. Družstvo se po revoluci rozpadlo a v následujících letech se tam střídali různí hospodáři. Zhruba čtvrtina areálu dnes patří firmě Agrokiwi. Tu v půli devadesátých let založil otec Brunclík, nyní patří synovi. „Pracovitý byl, každé ráno v sedm tu rozděloval práci a pak dělal s námi,“ chválí šéfa dva Ukrajinci u výkrmny býků. Brunclíkovi hospodaří i na dalších farmách v okolí. Celkem jde o stovky hektarů půdy, zčásti vlastní, zčásti pronajaté. Do loňska chovali i 350 ovcí plemene Romney Marsch. Stanislav senior byl totiž ve vedení Svazu chovatelů koz a ovcí a syn absolvoval v půli 90. let roční pobyt na Novém Zélandu, v zemi ovcím zaslíbené.
Džbánov měl být vizitkou Brunclíka syna. „Kluk byl v dětství trochu zakomplexovaný a dodnes s tátou soutěží, kdo je lepší, mezi nimi je rivalita,“ řekl týdeníku EURO jeden z obyvatel Džbánova. V těchto dnech převzal péči o farmu otec, který prý také požádal starostu Jindřicha Svatoše o soupis prázdných džbánovských chalup, v nichž by teoreticky mohl být syn držen.

Na agrárním Olympu.

S osudem Brunclíků je v okolí Vysokého Mýta spojena snad každá ves. Ze Srubů severně od města rod pochází, dosud tam žijí pamětníci mladého družstevníka a zemědělského inženýra Brunclíka otce, jehož manželka Ludmila byla velice cílevědomá a on jí prý už tehdy dokazoval své schopnosti. Předsedal družstvu, společnému zemědělskému podniku Vajax v Chocni, po revoluci rozjel řadu agrárnímu firem. Jako nejúspěšnější se dnes jeví TORO VM, čili vysokomýtské jatky (běžná i nucená porážka) s masnou výrobou a se sítí prodejen. Za zmínku stojí, že se v roce 2000 po boku jednoho z nejvlivnějších východočeských agrárních podnikatelů Františka Bartoše, předsedy Zemědělského obchodního družstva v nedalekém Zálší (místopředsedou kdysi býval Josef Lux), podílel na nakonec neúspěšné záchraně společnosti Vamberecké maso uzeniny. „Je pravda, že ta rodina není od nás daleko, známe ji, ale nezlobte se na mě, je to příliš osobní a nepříjemná věc, nechce se mi o tom hovořit,“ řekl Bartoš minulé pondělí týdeníku EURO. S Bartošem léta spolupracuje i Ludmila Brunclíková: v Choceňské mlékárně, kde byla jednatelkou a měla společně s jeho ZOD Zálší do loňska majetkový podíl. Dodnes tam působí jako vedoucí výroby. „Mohu říct jen tolik, že je to velice slušná rodina,“ soudí Bartoš o Brunclíkových.
Osoby blízké rodině říkají, že rodiče Brunclíkovi vkládali do syna veliké naděje. Vystudoval Střední zemědělskou školu v Litomyšli a pak otci pomáhal ve firmách. Na rozdíl od táty chovatele ho zajímala spíše mechanizace. S manželkou Hanou se odstěhoval do vysokomýtského paneláku, odkud se teprve zhruba před dvěma lety přesunuli do rodinného domu s tenisovým kurtem a bazénem, postaveného na koupeném pozemku v centru Mýta. V těsném sousedství otec Brunclík vykoupil družstevní podíly na historickém Klöcklerově statku a nákladně ho zrenovoval pro firemní kanceláře.

Vox populi.

Nejistota a šok plodí divoké spekulace, proč si neznámí vyděrači vybrali za oběť právě Brunclíka juniora. Vše se ale říká pološeptem. „Dával na odiv, že má peníze. Stalo se prý, že hostil celou hospodu,“ zaslechli redaktoři týdeníku EURO před jedním mýtským novinovým stánkem. A nejen to. „Mladý je trošku ranař, s nikým se nepáral,“ tvrdí zaměstnanec Brunclíkovy firmy. Jeden z místních úředníků poznamenal, že rodina „zaměstnávala moře Ukrajinců“ a ti měli údajně problém s prací načerno. „Možná ano, možná ne, ale to nehraje roli,“ reagoval pracovník masokombinátu Toro VM vyhýbavě na dotaz týdeníku EURO, zda také na jatkách pracují Ukrajinci. Jinak si ale oba Brunclíky nemůže vynachválit: „Ti vyloženě žijí zemědělstvím. Jestli chcete fámy, ve městě je jich dost, ale já ty nesmysly komentovat nebudu. Starému ani mladému nešlo o peníze, vše dělají ze zájmu. Investovali do podniku, který se rozpadal, a sami jezdí obyčejnými mazdami nebo eskorty,“ uvedl. Na rozdíl od tatínka prý synovi stouplo bohatství trochu do hlavy. „Hrál na automatech a dělal i dluhy, bylo to kvítko,“ uvedlo několik obyvatel Mýta i Srubů. „Mladý říkal, že táta nejde do žádného kšeftu, z kterého není zisk,“ líčí jeden z nich. Jiný zase tvrdí, že ani manželství uneseného syna nebylo ideální a drželo hlavně kvůli dětem.

Po práci legraci

.
Řada lidí ve Vysokém Mýtě i v rodných Srubech tvrdí, že Stanislav Brunclík mladší navštěvoval noční klub v jedné vesnici zhruba deset kilometrů jižně od Hradce Králové. Právě tam se prý měly často vyskytovat i rusky hovořící osoby, které by možná za kriminálním činem mohly stát. Z údajů na internetovém katastru nemovitostí však vyplývá, že současným majitelem dvoupodlažního objektu postaveného v 80. letech pro účely rodinného bydlení je etnický Čech žijící v Hradci Králové. Tam žije i český provozovatel klubu. Ani zaměstnanci nedaleké restaurace, do které děvčata občas chodí na jídlo, si nevšimli, že by se v komunitě nočního klubu hovořilo rusky či ukrajinsky. „Děvčata mluvila česky, i když tu byla i jedna Vietnamka a Kubánka,“ řekl týdeníku EURO jeden z číšníků. Zda se už o klub zajímala kriminálka, odmítla mluvčí policie v Ústí nad Orlicí Eva Sichrová upřesnit. Říká, že na pátrací výzvu dosud reagovalo 50 lidí, ale k posunu ve vyšetřování prý zatím nedošlo. Policie dosud nechce ani zveřejnit, kde Brunclík otec vyhodil z vlaku kufřík s penězi.

Pomáhat druhým.

Kromě majetkových účastí v obchodních firmách (viz tabulka) rodina vlastní i poměrně rozsáhlý nemovitý majetek, převážně zemědělské pozemky, v okresech Ústí nad Orlicí (katastrální území Sruby, Vanice, Brteč, Vysoké Mýto, Džbánov u Vysokého Mýta, Choceň, Svařeň), Rychnov nad Kněžnou (Kostelecké Horky) a Chrudim (Čankovice, Hrochův Týnec, Blansko u Hrochova Týnce, Orel, Slatiňany). Některé pozemky leží v trase obou variant plánované rychlostní silnice R35 (Hradec Králové - Olomouc). Brunclíkovi je často získali výhodným skoupením majetku restituentů.
Stanislav Brunclík otec je únosem syna viditelně zlomen. „Je to všechno strašné. Média informují nepřesně a nechci k tomu nic říkat,“ řekl týdeníku EURO. Naději však neztrácí: „Je úžasné, jak nezištně se do hledání zapojili třeba senzibilové. Dosud jsem na to neměl čas, ale uvědomil jsem si, že bych v budoucnu rád pomáhal lidem,“ svěřil se.

Podnikání Brunclíkových (firma, postavení) OTEC STANISLAV

  • Toro VM (př. představ.)
  • Zevas Vraclav (př. doz. rady)
  • Agras Zámrsk (místopř. představ.)
  • Zem. družstvo Vys. Mýto (místopř. představ.)
  • Vamb. maso uzeniny - konkurz (př. doz. rady)

Ukončené aktivity:

EBF24

  • AG Skořenice (člen představ.)
  • Agrokiwi (jednatel, společník)
  • Zelený sport (společník)
  • Agroma (společník)
  • Agrosystém (společník)
  • Agro Choceň (člen představ.)
  • Agrostav (člen doz. rady)
  • Kvadrant 1990 (př. představ.)
  • Vajax Choceň (člen doz. rady)
  • Milkofa (společník)
  • Kvarta (společník)
  • Oveko (místopř. představ.)
  • Agrosystém Mladkov (společník)
  • Vajax, spol. zem. podnik (př. představ.)
  • Retar (konkurs. správce)
  • ZZN Ústí nad Orlicí (konkurs. správce)

MATKA LUDMILA

  • Toro VM (člen doz. rady)
  • Agras Zámrsk (člen doz. rady)
  • Choceňská mlékárna (dříve jednatel a společník,
  • nyní jen zaměstnanec na postu vedoucí výroby)

SYN STANISLAV ML.

  • Agrokiwi (jednatel, majitel)
  • TORO VM (člen představ.)
  • Zevas Vraclav (člen doz. rady)
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).