Menu Zavřít

Primární emise akcií ožívají. Ve druhém čtvrtletí vstoupilo na burzu 60 společností

11. 7. 2018
Autor: čtk

Primární emise akcií (IPO) jsou v současné době nejaktivnější za celé roky, v letošním druhém čtvrtletí vstoupilo na burzu 60 společností, což je více než v jakémkoli čtvrtletí v posledních třech letech. Vyplývá to z údajů investiční společnosti Renaissance Capital.

Letošní rok za první pololetí překonává rok 2017 o 40 procent jak počtem obchodů, tak výší výnosů. Počet IPO v prvním čtvrtletí byl 44 a jejich hodnota činila 15,5 miliardy dolarů.

V průběhu čtvrtletí firmy při vstupu na akciový trh získaly celkem 13,1 miliardy dolarů (téměř 290 miliard korun), největší podíl na tom mají podniky ze zdravotnického, zejména biotechnologického sektoru, které se na celkových IPO podílely 40 procenty. Finančně si nejlépe vedl technologický sektor, kde návratnost činila v průměru 61 procent. V čele se Spotify Technology, AXA Equitable Holdings, Docusign a Pluralsight průměrná návratnost IPO ve druhém čtvrtletí činila 29 procent. Zdaleka největší IPO ve čtvrtletí náleží společnosti AXA Equitable, která získala 2,7 miliardy dolarů.

WT100

Příznivé podmínky na globálním trhu i vysoce kladné přijetí nabídek IPO zřejmě v brzké době přiláká na trh další vysoce ceněné společnosti. Mezi jinými se na burzu chystá výrobce chytrých reproduktorů Sonos, softwarová firma zabývající se kybernetickou bezpečností Tanium, alternativní taxislužba Uber nebo zprostředkovatel turistických pronájmů Airbnb.

Dále čtěte:

Čínský výrobce mobilů Xiaomi vstoupí na burzu. Oceněn bude na 100 miliard dolarů

Avast vstoupí na londýnskou burzu, chce získat 200 milionů dolarů

Spotify vstoupila na burzu. Její hodnota byla vyčíslena na 600 miliard


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).