Menu Zavřít

Primátor Bém je znepokojen

8. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Management firmy neplní představy akcionáře, Prahy

PRAHA (il) - Pražský primátor Pavel Bém je znepokojen nejnovějším vývojem situace v akciové společnosti Pražská teplárenská, kde již delší dobu probíhá skrytý boj mezi akcionáři. „Management neplní představy akcionáře, kterým je hlavní město Praha. Jsem připraven na mimořádně tvrdý postup,“ sdělil týdeníku EURO primátor.
Ve firmě 48 procent vlastní britský podnik International Power (IP) a stejný podíl Pražský teplárenský Holding (PTH), kde majoritu drží hlavní město Praha (49 procent vlastní německá společnost EnBW).
Situace se vyhrotila začátkem uplynulého týdne, kdy dva členové představenstva, zastupující britského investora, Richard John Lappin (místopředseda) a František Hejčl (člen) podle informací týdeníku EURO ochromili chod tohoto orgánu společnosti tím, že odmítli účast na předem plánovaném řádném zasedání představenstva. Takto bylo zmařeno jednání představenstva 4. září a další zasedání 5. září se z důvodu neusnášeníschopnosti nemohlo konat. Paralyzování představenstva je v rozporu s obchodním zákoníkem a může se jednat i o porušování stanov Pražské teplárenské.
Náměstek pražského primátora a předseda představenstva PTH Jan Choděra potvrdil, že poměry v představenstvu společnosti Pražská teplárenská se vyhrotily: „Představenstvo bylo tento týden neusnášeníschopné, musím zjistit, jaké to mělo důvody a jak to lze řešit. Svolám představenstvo podniku Pražská teplárenská Holding, aby k tomu zaujalo stanovisko.“
Předsedkyně představenstva Pražské teplárenské Alena Vitásková, která zastupuje PTH, pro týdeník EURO odmítla záležitost komentovat. Nicméně sdělila, že již provedla taková opatření, aby v žádném směru nebyl ochromen chod firmy. Podle informací týdeníku EURO byly zpracovány a předány veškeré informace společnosti Pražská teplárenská Holding, protože tento podnik je potenciálně nejvíce dotčen případnými dopady paralyzování představenstva Pražské teplárenské i v souvislosti s jeho plnou politickou odpovědností ve vztahu k obyvatelům hlavního města.
Minulý týden byla navíc publikována zpráva, která staví majitele Pražské teplárenské do špatného světla. Ekologická organizace Hnutí Duha zveřejnila seznam elektráren, které nejvíce znečišťují ovzduší. Nejšpinavější z českých konvenčních uhelných elektráren je Mělník 1, provozovaná společností Energostrans. Málokdo ale ví, že tato firma je stoprocentní dcerou Pražské teplárenské. Ironií osudu je, že pátým nejšpinavějším zdrojem proudu je elektrárna v Opatovicích, kterou vlastní společnost International Power. Ta drží 48 procent akcií Pražské teplárenské.
Hnutí Duha zveřejněním tohoto žebříčku zahájila novou kampaň za snížení exhalací z velkých, zastaralých uhelných elektráren. Srovnávalo takzvaný fosilní faktor jednotlivých elektráren: kolik tun oxidu uhličitého vypustí v přepočtu na jednu megawatthodinu vyrobené elektřiny. „Česká republika patří k evropským rekordmanům v exhalacích oxidu uhličitého. Obstarožní uhelné elektrárny jsou zdaleka nejdůležitějším zdrojem znečištění. Vláda musí podniknout účinné kroky, které energetické firmy přimějí k instalaci moderních a efektivnějších technologií,“ prohlásil Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).