Menu Zavřít

Primátorem Ústí se stal Nedvědický z ANO. Povede koalici s těsnou většinou

19. 11. 2018
Autor: čtk

Primátorem Ústí nad Labem byl dnes na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva krajského města zvolen Petr Nedvědický z ANO. Povede koalici ANO, UFO, ODS a PRO Zdraví a Sport, která bude mít těsnou většinu 19 hlasů v zastupitelstvu o 37 členech.

Nedvědický vystřídal právě Nechybovou, jež stála v čele města v posledních třech letech. V opozici zůstalo v Ústí nad Labem hnutí PRO! Ústí, které skončilo ve volbách druhé s osmi mandáty, Vaše Ústí se třemi mandáty, KSČM se třemi a SPD také se třemi mandáty. Do zastupitelstva se nedostala ČSSD.

Novými radními jsou Lukáš Konečný (UFO), Eva Fialová (ANO), Tomáš Kirbs (ANO) a Miroslava Lazarová (ODS).

Prioritami koalice jsou podle nového primátora vztah magistrátu ke čtyřem městským obvodům, jejich financování nebo sociální záležitosti jako nákupy bytů, a to obzvláště pro sociální účely.

Kritika za spekulace s pozemky

V minulých dnech se proti Nedvědickému demonstrovalo, a to kvůli jeho údajným spekulacím s pozemky v Krupce. O něm začátkem listopadu napsal deník Dnes. Šlo o nákup a prodej pozemků v Krupce na Teplicku na kterém Nedvědický se společníky v letech 2005 a 2006 výrazně vydělali. Policie věc vyšetřovala, případ ale odložila, aniž vznesla obvinění.

Na ustavující zasedání zastupitelstva dnes přišlo několik desítek lidí, kteří se chtěli zúčastnit debaty před volbou primátora. Lidé v debatě kritizovali Nedvědického kvůli transakci v Krupce a údajnému nepřímému vyhrožování opozičnímu zastupiteli Martinu Krskovi (PRO! Ústí), který pracuje v městském muzeu v Ústí. Nedvědický v rozhovoru pro Ústecký deník řekl, že jej mrzí Krskovo obvinění kvůli Krupce, nebude se mu však mstít tím, že by ho nechal vyhodit z muzea.

MMF24

„Mrzí mě, že Martin Krsek prohlásil, že jsem Krupku okradl o 42 milionů, to je pomluva. Určitě se mu ale nebudu mstít tím, že bych ho nechal vyhodit z muzea, kde pracuje jako historik. Vážím si jeho odbornosti. Jeho přirozenost je ale chování inkvizitora,“ řekl Nedvědický v rozhovoru pro Ústecký deník.

Petr Nedvědický (63)
Vzdělání: vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické (VŠE), později absolvoval studia andragogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského
Současné funkce: zastupitel Ústí nad Labem (od 2018), zastupitel Ústeckého kraje (od 2016)
Kariéra: začínal jako radiologický laborant na ústecké poliklinice, později pracoval jako prodavač v obchodním domě a při zaměstnání vystudoval VŠE; řadu let působil na vedoucích pozicích ústeckého obchodního domu Labe, krátce ho i řídil; po roce 1990 podnikal v distribuci tisku, od roku 2011 působil jako ředitel logistiky společnosti PNS Grosso
Působení v politice: na podzim 2015 stál u obnovení buňky hnutí ANO v Ústí nad Labem, stal se jejím předsedou

Dále čtěte:

Primátorem Plzně se stal Baxa z ODS. Do funkce se vrací po čtyřech letech

Primátorem Prahy se stal Pirát Zdeněk Hřib, opozice mu vyčítá politickou nezkušenost

Brněnská koalice dostala zelenou. Piráti ji schválili v hlasování

Zvrat v Ostravě. ANO utvoří koalici bez ODS a hnutí Ostravak, s nimiž se původně dohodlo

V Českých Budějovicích povládne čtyřkoalice. Primátorem zůstane Svoboda z ANO

V Hradci povládne koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec. Primátorem bude Hrabálek

Karlovy Vary povede koalice ANO, Karlovaráků a ODS. Primátorkou bude Pfeffer Ferklová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).