Menu Zavřít

Přímé platby ohlídá SAP

22. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Ministerstvo zemědělství

MMF24

PRAHA (jpš) - Softwarová firma SAP získá s největší pravděpodobností atraktivní zakázku od ministerstva zemědělství. Zdroje týdeníku EURO uvádějí, že byla auditorskou a poradenskou firmou BDO minulý týden doporučena jako nejvhodnější subjekt pro dokončení systému IACS (Integrovaný administrativní a kontrolní systém), který bude nedílnou součástí nyní budované platební agentury. Přes tuto agrární agenturu mimo jiné zemědělcům potečou z Bruselu přímé platby a systém IACS má zabezpečit, aby peníze dostaly jenom ti, kteří na ně mají nárok.
Velké zpoždění v budování agentury a systému IACS bylo hlavní příčinou ostré kritiky ze strany firmy EMS, která pro Evropskou komisi vypracovala posudek připravenosti ministerstev zemědělství kandidátských zemí na vstup do Evropské unie. Česko v hodnocení dopadlo nejhůře (EURO 32-33/2003).
Časová tíseň je i důvodem, proč zakázka bude přidělena bez soutěže, přímým zadáním (dle paragrafu 50 zákona o zadávání veřejných zakázek). Některé okolnosti a výroky ministra Jaroslava Palase naznačovaly, že favoritem nejužšího vedení resortu je firma Siemens. Vítězství SAP tak může být pro mnohé překvapením.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).